, ,

Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες)

Ένα βιβλιοπωλείο στην πόλη Xian της Κίνας, σχεδιασμένο από την Ιαπωνίδα σχεδιάστρια Tomoko Ikegai της IKG Inc, φέρνει μια περιπετειώδη στροφή στη μάθηση και

Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες)

Ένα βιβλιοπωλείο στην πόλη Xian της Κίνας, σχεδιασμένο από την Ιαπωνίδα σχεδιάστρια Tomoko Ikegai της IKG Inc, φέρνει μια περιπετειώδη στροφή στη μάθηση και στην αγορά βιβλίου. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους• η Ikegai θέλησε να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης ανάμεσα σε ανθρώπους, κουλτούρες και βιβλία από όλο τον κόσμο.

Συνδυάζοντας τις τυπολογίες της «βιβλιοθήκης» και της «γκαλερί», το YJY Maike Centre Flagship είναι γεμάτο από εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία, από καθίσματα για να απολαύσει κανείς την ανάγνωση, αλλά και από έργα τέχνης που αποκαλύπτουν διαφορετικά κομμάτια της κουλτούρας. Πρόκειται για έναν τόπο αστείρευτης έμπνευσης.

Advertisment

Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες) Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες)

Η ιστορία της Xian που κάποτε ήταν ο πυρήνας πολλών σημαντικών δυναστειών της Κίνας, η αφετηρία του Δρόμου του Μεταξιού και επίσης σπίτι του δημοφιλούς στρατού από τερακότα (ή αλλιώς πήλινου στρατού) ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό από την Ιαπωνίδα καλλιτέχνη. Μελέτησε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική παλατιών της Ιαπωνίας και της Κίνας, όπου τα δωμάτια και οι αυλές αλληλοσυνδέονταν μεταξύ τους με έναν έξοχο και φυσικό τρόπο.

Advertisment

Στο κέντρο του εντυπωσιακού χώρου βρίσκεται μια ανοιχτή σπειροειδής σκάλα που λειτουργεί επίσης ως αυλή με το φωτεινό της πάτωμα και το ταβάνι γεμάτο καθρέφτες. Παράλληλα, στο δεύτερο επίπεδο του βιβλιοπωλείου υπάρχει ένα «δρόμος» 50 μέτρων για βιβλία με χαμηλά ταβάνια και σκοτεινή εσωτερική αισθητική, η οποία ταξιδεύει τους επισκέπτες σε διανοητικά και φιλοσοφικά μονοπάτια.

Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες) Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες)

Σήμερα, η πόλη έχει μια πολύ διαφορετική ταυτότητα. Είναι ένα από τα βασικά τεχνολογικά και βιομηχανικά κέντρα της Κίνας. Αυτή η σύγχρονη ταυτότητα επίσης ενέπνευσε την Ikigai, που αναζητούσε να προσθέσει μια κομψή πολυτελή πινελιά.

Αν και το βιβλιοπωλείο είναι ένας δημόσιος χώρος, διαθέτει τη ζεστασιά ενός σπιτιού στα σημεία που είναι φτιαγμένα για ανάγνωση και κοινωνικοποίηση. Ο δεύτερος όροφος είναι το σημείο lounge με έναν πρωτότυπο πάγκο bar, κατάλληλος για τους εργαζόμενους που θέλουν να χαλαρώσουν μέσα στη μέρα και να διαβάσουν ή συζητήσουν χαμηλόφωνα για το βιβλιοφιλικό τους ενδιαφέρον.

Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες) Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες) Κίνα: Το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του κόσμου που μοιάζει με γκαλερί τέχνης (φωτογραφίες)

[toggle title="Πηγές"]

https://www.wallpaper.com/architecture/tomoko-ikegai-bookstore-xian-china#pic_260182

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση