Ρότερνταμ: Η πρώτη πλωτή γαλακτοκομική φάρμα δημιουργείται ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Η πρώτη πλωτή γαλακτοκομική φάρμα θα φιλοξενεί 40 αγελάδες και θα αντέχει στους τυφώνες. Μία Ολλανδική εταιρεία ετοιμάζεται να παρουσιάσει στον κόσμο την πρώτη

Ρότερνταμ: Η πρώτη πλωτή γαλακτοκομική φάρμα δημιουργείται ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Η πρώτη πλωτή γαλακτοκομική φάρμα θα φιλοξενεί 40 αγελάδες και θα αντέχει στους τυφώνες. Μία Ολλανδική εταιρεία ετοιμάζεται να παρουσιάσει στον κόσμο την πρώτη πλωτή γαλακτοκομική φάρμα κοντά στο Άμστερνταμ.

Μία υψηλής τεχνολογίας και πολυεπίπεδη εγκατάσταση που σύντομα θα επιπλέει στα νερά του Rotterdam, το οποίο βρίσκεται 50 μίλια έξω από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Η Minke van Wingerden, η οποία είναι συνέταιρος στο πρότζεκτ εξομολογήθηκε στο Business Insider ότι η 89χ89 πόδια φάρμα, θα παράγει μέσο όρο 211 γαλόνια γάλακτος την ημέρα.

Advertisment

Η εγκατάσταση θα φιλοξενεί 40 αγελάδες, ένας αριθμός τυπικός για μικρές φάρμες στην Ολλανδία. “Παρόλο που φαίνεται παράξενο και καθόλου λογικό ίσως σε πολλούς ανθρώπους, πιστεύουμε ότι πάνω στο νερό υπάρχει πολύς χώρος για ανάπτυξη καθώς και χώρος για ν’ αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες”, είπε η Wingerden.

Η Van Wingerden και ο σύζυγός της, σκέφτηκαν την ιδέα αυτή μετά από επιχειρηματικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη το 2012. Τότε, ο τυφώνας Sandy είχε χτυπήσει την πόλη, πλημμυρίζοντας το Μανχάταν και αφήνοντας χωρίς ρεύμα πολλές κατοικίες. Η καταιγίδα το έκανε δύσκολο για τους πολίτες να μπορούν να αγοράσουν φρέσκα προϊόντα, καθώς πολλά φορτηγά που παρέδιδαν τρόφιμα δεν μπορούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ρότερνταμ: Η πρώτη πλωτή γαλακτοκομική φάρμα δημιουργείται ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Advertisment

Έτσι αποφάσισαν να βρουν ένα τρόπο που θα βοηθούσε τις πόλεις να παράγουν φαγητό κοντά σε κατοικίες χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Τελικά, κατέληξαν στο να δημιουργήσουν μία φάρμα που θα επέπλεε στο νερό, κάτι που αποτελεί πρωτοτυπία στην αστική και σύγχρονη αρχιτεκτονική. Τέτοιες φάρμες μπορούν ν’ αντέξουν την αλλαγή του κλίματος και τους τυφώνες. Μπορεί να ταρακουνιούνται, όμως, η παραγωγή τους δεν επηρεάζεται.

Στο πρώτο επίπεδο η φάρμα θα έχει μηχανήματα για την επεξεργασία και παρασκευή του γάλακτος. Οι αγελάδες θα βρίσκονται στον δεύτερο όροφο μαζί με ρομπότ για το άρμεγμα και στον τρίτο όροφο θα καλλιεργείται τριφύλλι και γρασίδι για να τρώνε οι αγελάδες.

Η φάρμα που θα φέρει το όνομα Beladon θα είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς θ’ ανακυκλώνει ό,τι μπορεί. Για παράδειγμα, οι αγελάδες θα τροφοδοτούνται με διάφορα απορρίμματα από την πόλη, όπως με τους σπόρους που περισσεύουν από τα τοπικά ζυθοποιεία και τα υποπροϊόντα από τους μύλους. Η Beladon θα επεξεργάζεται επίσης την κοπριά των αγελάδων και θα την πουλάει ως φυσικό λίπασμα.

Η Beladon θα είναι η πρώτη πλωτή φάρμα του ζευγαριού. Στα σχέδιά τους έχουν να κατασκευάσουν κι άλλες τέτοιες φάρμες, όχι μόνο για αγελάδες αλλά και για κοτόπουλα, καθώς και πλωτά θερμοκήπια. Κάποιες από τις πόλεις στις οποίες στοχεύουν είναι η Σιγκαπούρη και η Κίνα.

Πάντως, κάποιοι στην πόλη του Rotterdam ανησυχούν για το θόρυβο που μπορεί να κάνουν οι αγελάδες ενώ άλλοι ανυπομονούν να δουν την πρώτη αγελάδα που θα επιπλέει στο λιμάνι.

Πηγή & photos: www.businessinsider.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση