, , ,

Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πάρκα για την προστασία των ελαφιών θα δημιουργηθούν στη Ρόδο. Στο νησί ζουν 6.284 ζώα σύμφωνα με καταγραφή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι κάτοικοι

Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πάρκα για την προστασία των ελαφιών θα δημιουργηθούν στη Ρόδο. Στο νησί ζουν 6.284 ζώα σύμφωνα με καταγραφή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι κάτοικοι κρίνουν πως στην πραγματικότητα ο πληθυσμός των ελαφιών ίσως να είναι ακόμη και ο διπλάσιος.

«Θα δημιουργηθούν πέντε πάρκα φιλοξενίας ελαφιών στη Ρόδο, σύμφωνα με κοινή απόφαση που πήραν το υπουργείο Περιβάλλοντος, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός των ζώων και να διασωθεί ο πρωτογενής τομέας από τις ζημιές που αυτά προκαλούν», δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμωνας Ζαννετίδης.

Advertisment

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, τα σημεία όπου θα χωροθετηθούν τα πάρκα για τα ελάφια περιλαμβάνουν εκτάσεις στην περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, στη νότια Ρόδο, σε Ψίνθο ή Απόλλωνα και αλλού. Ο υπερπληθυσμός των ελαφιών αλλά και τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο Φιλήμωνας Ζαννετίδης με τον αρμόδιο αντιδημάρχο Ρόδου, Θωμά Κώστα, τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά.

«Στην ουσία καταθέσαμε τα “κλειδιά” του πρωτογενούς τομέα του νησιού και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο περιβάλλοντος», εξήγησε ο Φιλήμωνας Ζαννετίδης. «Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί εγκαταλείπονται οι περιοχές και ο κόσμος δεν θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα πια. Δεν βγαίνει με τις ζημιές, είναι τεράστιες και οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται μέχρι τώρα», συμπλήρωσε.

«Συμφωνήσαμε στη δημιουργία πέντε πάρκων στο νησί, προκειμένου να βρίσκονται σε αυτά τα ελάφια, να σιτίζονται, να ποτίζονται, να είναι επισκέψιμα φιλικά στο περιβάλλον, προσφέροντας θέσεις εργασίας, όπως αρμόζει, οικολογικά ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η ζωή των ελαφιών, αυτού του εμβληματικού ζώου της Ρόδου», εξήγησε.

Advertisment

Στόχος της αυτοδιοίκησης είναι η προστασία του ελαφιού, σημείωσε και έκανε αναφορά στα πολλά τροχαία ατυχήματα που προκύπτουν εξαιτίας των ελαφιών, ενώ υπογράμμισε ότι πλήττονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. «Υπάρχουν οικογένειες που ζουν μόνο από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Το υπουργείο συμφώνησε μαζί μας», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από lifo.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση