, , ,

Ο μέσος άνθρωπος καταπίνει 5 γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα, σύμφωνα με τη WWF

Το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αυστραλίας δημοσίευσε μια άκρως ανησυχητική έκθεση για λογαριασμό του WWF. Η έκθεση αναφέρεται στα αποτελέσματα 50 ερευνών, οι οποίες

Ο μέσος άνθρωπος καταπίνει 5 γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα, σύμφωνα με τη WWF

Το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αυστραλίας δημοσίευσε μια άκρως ανησυχητική έκθεση για λογαριασμό του WWF. Η έκθεση αναφέρεται στα αποτελέσματα 50 ερευνών, οι οποίες εστίαζαν στην κατανάλωση πλαστικού από τους ανθρώπους. Το σοκαριστικό είναι ότι στην έκθεση αναφέρεται πως κάθε άνθρωπος καταπίνει περίπου 2.000 μικρά κομματάκια και σωματίδια πλαστικού κάθε εβδομάδα, δηλαδή περίπου 250 γραμμάρια ετησίως.

Βασική πηγή του πλαστικού που καταπίνουμε είναι το νερό και συγκεκριμένα το εμφιαλωμένο. Ανάμεσα σε άλλα προϊόντα που αναλύθηκαν ήταν τα οστρακοειδή, η μπύρα και το αλάτι που περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πλαστικού.

Advertisment

«Αν και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ύπαρξη των μικροπλαστικών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, η έκθεση αυτή προσφέρει για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο υπολογισμό για το ποσοστό κατανάλωσής τους» από τους ανθρώπους, εξήγησε η Τάβα Παλινισάμι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ. Είναι σαν να καταπίνουμε μια τραπεζική κάρτα κάθε εβδομάδα, όπως υπολογίστηκε.

Αυτό το σοκαριστικό εύρημα θα συμβάλει στο να κατανοήσουμε τους πιθανούς τοξικολογικούς κινδύνους για την υγεία μας. Σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε μόλις αυτό το μήνα, ένας μέσος ενήλικας καταπίνει μέχρι και 52.000 μικροσωματίδια πλαστικού ετησίως. Σε αυτά χρειάζεται να προσθέσουμε ακόμη 90.000, αν κάποιος πίνει νερό αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια και 4.000 αν καταναλώνει νερό βρύσης.

Φυσικά, και ο αέρας είναι μολυσμένος από μικροσωματίδια πλαστικού, οπότε στο συνολικό αριθμό προστίθενται και όσα εισπνέουμε ανάλογα με το μέρος στο οποίο ζούμε, αλλά και στον τρόπο ζωής.

Advertisment

Ο γενικός διευθυντής της WWF International, Μάρκο Λαμπερτίνι, δήλωσε πως «Aυτό είναι ένα σήμα κινδύνου για τις κυβερνήσεις μας: Τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τα ποτάμια και τους ωκεανούς μας, δεν σκοτώνουν μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά βρίσκονται μέσα σε όλους μας.

«Αν και η έρευνα εξετάζει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία των ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μόλυνσης: αν δεν θέλουμε το πλαστικό στον οργανισμό μας, πρέπει να σταματήσουμε τους εκατομμύρια τόνους του υλικού αυτού που εξακολουθούν να καταλήγουν στη φύση κάθε χρόνο».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση