, , ,

Έλληνες φοιτητές του ΑΠΘ έφτιαξαν την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο

Έλληνες φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατάφεραν να επιλύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στον τομέα της τεχνολογίας. Το ζήτημα αυτό ονομάζεται «Τείχος Μνήμης». Το

Έλληνες φοιτητές του ΑΠΘ έφτιαξαν την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο

Έλληνες φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατάφεραν να επιλύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στον τομέα της τεχνολογίας. Το ζήτημα αυτό ονομάζεται «Τείχος Μνήμης». Το πρόβλημα υφίσταται διότι οι ταχύτητες των μνημών τυχαίας προσπέλασης RAM αυξάνουν για περισσότερα από 30 χρόνια με πολύ πιο αργό ρυθμό από τις αντίστοιχες ταχύτητες των επεξεργαστών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα συνεχώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των επιδόσεων των επεξεργαστών και των μνημών RAM.

Οι ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν μία RAM, διπλασιάζοντας διπλάσιες ταχύτητες από τις συνηθισμένες ηλεκτρονικές μνήμες, οι οποίες κατασκευάζονται από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Intel και η IBM.

Advertisment

Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου αυτές τις μέρες. Το επίτευγμα αυτό είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, η οποία είχε εκκινήσει το 2009.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Χρήστος Βαγιωνάς, μέλος της πενταμελούς Ερευνητικής Ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων (ΕΡΑΦΩΣ), ο οποίος και δημιούργησε την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συγκεκριμένη λύση λειτουργεί βέλτιστα προς το παρόν σε υπερυπολογιστές, στους οποίους απαιτείται ταχύτατη απομακρυσμένη επεξεργασία δεδομένων.

Οι ερευνητές του ΑΠΘ αντικατέστησαν την ηλεκτρονική μνήμη με ένα αντίστοιχο κύκλωμα οπτικής μνήμης RAM τυχαίας προσπέλασης, η οποία υποστηρίζει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων της τάξης των 10Gb/s (10 δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία μέσα σε ένα δευτερόλεπτο).

Advertisment

Όταν ο κ. Βαγιωνάς ρωτήθηκε γιατί οι μεγάλες εταιρίες δεν είχαν μέχρι σήμερα φτάσει σε αυτή τη λύση, εκείνος επισήμανε πως τέτοιες εταιρίες εστιάζουν σε ηλεκτρονικές λύσεις, βασιζόμενες σε τρανζίστορ (σ.σ. διατάξεις ημιαγωγών), τάσεις και ρεύματα, ώστε να πετύχουν γρήγορη επεξεργασία κι αυτό έχει «τους περιορισμούς που συνοδεύουν τις ηλεκτρονικές λύσεις.

Αντιθέτως, οι Έλληνες επιστήμονες του ΑΠΘ εστίασαν στο φως. «Οι οπτικές τεχνολογίες άρχισαν πολύ πρόσφατα να μπαίνουν στους υπολογιστές. Έχουν αναπτύξει κι άλλα πανεπιστήμια λύσεις, αλλά είναι πιο απλές, δηλαδή δεν αποτελούν ολόκληρη μνήμη RAM. Εμείς έχουμε αναπτύξει μια ολοκληρωμένη λύση, ουσιαστικά αναρτήσαμε ένα πρότυπο μνήμης RAM ενός bit, που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί όλες τις λειτουργίες».

Η υπόλοιπη λαμπρή ομάδα ΕΡΑΦΩΣ αποτελείται από την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Θεώνη Αλεξούδη, τον υποψήφιο διδάκτορα Αποστόλη Τσακυρίδη, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκο Πλέρο και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ίδιου Τμήματος, Αμαλία Μήλιου.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό «Optics Letters», ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά στις οπτικές τεχνολογίες, το οποίο εκδίδει η Optical Society of America.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Το ξενοδοχείο που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση