Χαμένο γράμμα από στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φτάνει στον προορισμό του μετά από 76 χρόνια

Κανείς δεν γνωρίζει πού βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτοί που το ανακάλυψαν, είδαν την παράδοσή του ως μια σημαντική αποστολή.

Χαμένο γράμμα από στρατιώτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φτάνει στον προορισμό του μετά από 76 χρόνια

Όταν ο Αμερικανός στρατιώτης John Gonsalves στάλθηκε να πολεμήσει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε αυτό που κάνουν πολλοί στρατιώτες: έγραψε ένα γράμμα στη μητέρα του. Με σκοπό να της το παραδώσει το 1945, η αλληλογραφία δεν έφτασε ποτέ σε εκείνη. Παραδόθηκε, ωστόσο, στη σύζυγό του, 76 χρόνια αργότερα.

Η σύζυγος του John, η Angelina, σοκαρίστηκε όταν ο ταχυδρόμος της άφησε τον φάκελο του αεροπορικού ταχυδρομείου στο σπίτι της στο Woburn της Μασαχουσέτης. Το γράμμα είχε ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 1945 – μερικούς μήνες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – και ο στρατιώτης έλεγε ότι πίστευε πως σύντομα θα επέστρεφε στην πατρίδα του, στις ΗΠΑ. Γράφει επίσης για το «αρκετά άθλιο» φαγητό και τον θλιβερό καιρό στο Bad Orb, όπου είχαν εγκατασταθεί εκείνο τον καιρό. Το δισέλιδο γράμμα τελειώνει με εκείνον να στέλνει αγάπη στην οικογένειά του, ενώ ο ίδιος επικόλλησε στο φάκελο ένα γραμματόσημο των έξι λεπτών.

Η Angelina και ο John δεν γνωρίζονταν όταν έγραψε αυτό το γράμμα στην οικογένειά του. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1953 και απέκτησαν μαζί πέντε γιους. Ήταν παντρεμένοι για 61 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2015 σε ηλικία 92 ετών. Έτσι, για τη χήρα του, η ανάγνωση αυτής της επιστολής ήταν σαν να γυρίζει πίσω στο χρόνο. «Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα – σαν να στεκόταν εκεί και να μου το διάβαζε», περιέγραψε η Angelina. «Χαμογέλασα όταν είδα τον όμορφο γραφικό του χαρακτήρα. Πάντα μου άρεσε ο τρόπος που έγραφε το Ε».

Χαμένο γράμμα από στρατιώτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φτάνει στον προορισμό του μετά από 76 χρόνια

Πού ήταν λοιπόν το γράμμα όλο αυτό το διάστημα; Δεν είναι σαφές πού φυλασσόταν για πάνω από επτά δεκαετίες, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι βρέθηκε στα τέλη του 2021 στο κέντρο επεξεργασίας της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ στο Πίτσμπουργκ. Οι υπάλληλοι εκεί συνειδητοποίησαν πόσο ξεχωριστή ήταν αυτή η αλληλογραφία και αφιέρωσαν χρόνο για να εντοπίσουν πού θα έπρεπε να πάει στη συνέχεια. Την επιστολή συνόδευε μια άλλη επιστολή του Stephen D. Stowell από τα κεντρικά του Πίτσμπουργκ.

«Είμαστε ενήμεροι για τον θάνατο του συζύγου σας το 2015 (τα συλλυπητήριά μας)», ανέφερε. «Χάρη στην προσεκτική εργασία των ταχυδρομικών υπαλλήλων αυτού του υποκαταστήματος, μπορέσαμε να προσδιορίσουμε τη διεύθυνσή σας, εξ ου και η παράδοση αυτής της επιστολής σε εσάς, αν και με 76 χρόνια καθυστέρηση. Λόγω της ηλικίας και της σημασίας για την οικογενειακή σας ιστορία, η παράδοση αυτής της επιστολής ήταν εξαιρετικά σημαντική για εμάς».

Η κα Αντζελίνα έλαβε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου 2021, που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Brian Gonsalves, ο γιος του ζευγαριού, μοιράστηκε: «Ένιωσα σαν να επέστρεψε για τις γιορτές».

Πηγή:

mymodernmet.com/wwii-letter-delivered-76-years-late

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε