, , ,

Φιλιππίνες: Οι μαθητές θα φυτεύουν 10 δέντρα ο καθένας για να αποφοιτήσουν

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα βρίσκονται στο προσκήνιο σε πολλές χώρες πια, όπως και στο μυαλό όλων μας, συνεπώς και στις συζητήσεις της καθημερινότητας, αλλά είναι

Φιλιππίνες: Οι μαθητές θα φυτεύουν 10 δέντρα ο καθένας για να αποφοιτήσουν

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα βρίσκονται στο προσκήνιο σε πολλές χώρες πια, όπως και στο μυαλό όλων μας, συνεπώς και στις συζητήσεις της καθημερινότητας, αλλά είναι κυρίως η νέα γενιά αυτή που ανησυχεί ιδιαιτέρως για το μέλλον του πλανήτη μας. Από παγκόσμιες σχολικές απεργίες για την κλιματική αλλαγή μέχρι αξιοθαύμαστους έφηβους ακτιβιστές, τα παιδιά πια παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους και απαιτούν αλλαγές, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα μεγαλώσουν σε έναν βιώσιμο κόσμο.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν αυτή την αγάπη και τη φροντίδα για τη γη, οι Φιλιππίνες πέρασαν έναν νέο νόμο που απαιτούν οι μαθητές να φυτεύουν 10 δέντρα ο καθένας πριν αποφοιτήσουν. Ο νόμος «Graduation Legacy for the Environment Act» αναφέρθηκε πρώτα από τον εκπρόσωπο του κόμματος Magdalo, τον Gary Alejano, το 2016 στα πλαίσια μιας πρότασης για την προώθηση της «διαγενεακής ευθύνης» για το περιβάλλον.

Advertisment

Τον Μάιο του 2019 πια, ο νόμος πέρασε επίσημα και ένα μεγάλο βήμα έγινε για την επίτευξη ενός πιο υγιούς πλανήτη. Η νέα αυτή κίνηση έρχεται ουσιαστικά να επισημοποιήσει μια άτυπη παράδοση, η οποία συνέδεε με κάποιο συμβολικό τρόπο την αποφοίτηση με τη φύτευση φυτών.

Οι Φιλιππίνες έχουν χάσει πάνω από το 30% των δασών της εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας, αλλά ο νέος νόμος ωθεί τη νεότερη γενιά να βοηθήσει στην αντιστροφή αυτού του προβλήματος. Υπό το νέο αυτό νόμο υπολογίζεται ότι 525 δισεκατομμύρια δέντρα θα αναπτυχθούν μόνο από μία γενιά μαθητών (αν φυσικά ο νόμος εφαρμοστεί σωστά).

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο, η δεντροφύτευση θα απαιτείται πια για την αποφοίτηση από το δημοτικό, το λύκειο και το πανεπιστήμιο. Τα δέντρα μπορούν να φυτευτούν είτε σε δάση, σε καταφύγια, σε αστικές περιοχές είτε σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία.

Advertisment

Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία αναμένεται έτσι να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Μήπως θα ήταν ωφέλιμο να κάνουμε κι εμείς μια τέτοια κίνηση;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση