,

Φωτογραφία αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Το γρήγορο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία έχει τις τελευταίες μέρες ανησυχήσει όλη την επιστημονική κοινότητα, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους που φέρνει

Φωτογραφία αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Το γρήγορο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία έχει τις τελευταίες μέρες ανησυχήσει όλη την επιστημονική κοινότητα, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους που φέρνει αυτή η ραγδαία αλλαγή.

Μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον Steffen Olsen από το Κέντρο για τον Ωκεανό και τον Πάγο στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας στις 13 Ιουνίου, δείχνει έλκηθρο με σκύλους να περνά μέσα από το νερό, το οποίο φτάνει στους αστραγάλους των ζώων.

Advertisment

Στην αρχή, φαίνεται σαν οι σκύλοι να περπατούν πάνω σε νερό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική• το έλκηθρο περνά πάνω από ένα λιωμένο στρώμα πάγου στα βορειοδυτικά της χώρας.

Το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων και η χαμηλή διαπερατότητά τους, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ρωγμές που υπάρχουν στην αρχή, έχουν ως αποτέλεσμα το νερό να παραμένει πάνω. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το φιόρδ Ίνγκλεφιλντ Μπρέντνινγκ και το πάνω μέρος του πάγου είχε πριν πάχος 1.2 μέτρα.

Η Ruth Mottram, κλιματική επιστήμονaς του Ινστιτούτου, ανέφερε πως στην αποστολή τους για ανάκτηση των επιστημονικών οργάνων, παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά τόσο μεγάλοι όγκοι στάσιμου νερού στον πάγο. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί υψηλές θερμοκρασίες στη Γροιλανδία.

Advertisment

Και αν και το λιώσιμο των πάγων συμβαίνει έως ένα βαθμό το καλοκαίρι στην περιοχή, η διαδικασία φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Οι επιστήμονες, μελετώντας τα κλιματικά μοντέλα, δηλώνουν πως αναμένεται μια γενικότερη μείωση της διάρκειας της εποχής του θαλάσσιου πάγου σε εκείνη την περιοχή.

Συγκεκριμένα και σε αυτή την περίπτωση, παρατηρήθηκε σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται σε 2 γιγατόνους (ίση με 2 δισεκατομμύρια τόνους) μόνο σε αυτή την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως οι επιστήμονες εντόπισαν κομμάτια πάγου σε διαφορετικά σημεία της Γροιλανδίας τα οποία μαζί  αποτελούν το 40% της έκτασης της περιοχής.

Το Ινστιτούτο έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία για τον θαλάσσιο πάγο στην Αρκτική: τον Μάιο ήταν 12 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 1,13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο του 1981-2010. Οι θερμοκρασίες στο τέλος του Μαΐου ανά τις ακτές της δυτικής Γροιλανδίας ήταν μέχρι και 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το 1981-2010.

Η φωτογραφία, που κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες, αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια σχετικά με την έκταση του προβλήματος στον πλανήτη μας. Τέτοια φαινόμενα αναμένεται πως θα είναι περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.theguardian.com/world/2019/jun/18/photograph-melting-greenland-sea-ice-fjord-dogs-water

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση