,

Ηο’oponopono: Η αρχαία τεχνική που μας βοηθά να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα

Πώς μπορώ να θεραπεύσω τον εαυτό μου απ’ τις αρνητικές καταστάσεις χρησιμοποιώντας τις μαγικές λέξεις Συγνώμη – Ευχαριστώ – Αγαπώ με την αρχαία θεραπευτική

Ηο’oponopono: Η αρχαία τεχνική που μας βοηθά να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα

Πώς μπορώ να θεραπεύσω τον εαυτό μου απ’ τις αρνητικές καταστάσεις χρησιμοποιώντας τις μαγικές λέξεις Συγνώμη – Ευχαριστώ – Αγαπώ με την αρχαία θεραπευτική τεχνική από την Χαβάη Ηο’ oponopono.

Όταν στη ζωή μου παίρνω την ευθύνη για όσα μου συμβαίνουν, τότε σταματώ να βάζω τον εαυτό μου στη θέση του θύματος. Σταματώ να νιώθω αδύναμος, σταματώ να νιώθω άτυχος, σταματώ να θεωρώ τους άλλους υπεύθυνους για τα αρνητικά μου συναισθήματα. Παίρνω την ευθύνη σημαίνει ότι αναγνωρίζω ότι είμαι συν-δημιουργός των αρνητικών συναισθημάτων μου, καταστάσεων υγείας, αλλά ακόμα και συμπεριφορών τρίτων.

Advertisment

Παίρνω την ευθύνη χωρίς να σημαίνει ότι φταίω. Παίρνω την ευθύνη χωρίς να νιώθω ενοχή. Παίρνω την ευθύνη ακόμα κι αν η δική μου ευθύνη είναι μηδαμινή μπροστά στις ευθύνες των άλλων. Παίρνω την ευθύνη ακόμα κι αν δεν αναγνωρίζω το πώς έχω συνεισφέρει στην κατάσταση που με απασχολεί.

Μόνο παίρνοντας την ευθύνη μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου, τα συναισθήματά μου και να συνεισφέρω στην αλλαγή των συνανθρώπων μου και όλου του κόσμου.
Πως μπορώ όμως να πάρω την ευθύνη χωρίς να επιβαρυνθώ ψυχικά, χωρίς να νιώσω ένοχος, χωρίς να μειωθεί η αυτοεκτίμησή μου;

Υπάρχει μία θεραπευτική τεχνική που προέρχεται από την αρχαία Χαβάη και λέγεται Χο-οπόνοπόνο. Είναι μια τεχνική που ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει πολύ εύκολα, σε καθημερινή βάση, για οτιδήποτε τον ενοχλεί και του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα – για συμπεριφορές άλλων, για δυσάρεστες καταστάσεις, για θέματα υγείας, για δύσκολα συναισθήματα.

Advertisment

Η ιδέα ότι ο εξωτερικός κόσμος είναι η αντανάκλαση του δικού μου εσωτερικού κόσμου είναι η βάση αυτής της τεχνικής. Οτιδήποτε με επηρεάζει από το εξωτερικό περιβάλλον καθρεφτίζει κάτι από τον εαυτό μου, προσωπικές μνήμες, τραυματικές εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα, προγραμματισμούς.

Έλκω ασυνείδητα μια δύσκολη για μένα κατάσταση για να καθαρίσω τον εαυτό μου από τα κομμάτια μου που συν-δημιουργούν την πραγματικότητα που με ενοχλεί. Η τεχνική αυτή βασίζεται πάνω στις έννοιες της μετάνοιας, της ευγνωμοσύνης, της αγάπης και της απελευθέρωσης.

Κάνω καθημερινά αυτή τη τεχνική για 15 λεπτά αφού πρώτα έχω χαλαρώσει. Επιλέγω θέματα που με απασχολούν από την καθημερινότητά μου. Μπορεί να είναι κάποιο πρόσωπο, κάποια κατάσταση, κάποιο συναίσθημα, ή κάποια ασθένεια.

Ξεκινώ με μια μικρή χαλάρωση. Σημαντικό είναι να αφήνομαι και να νιώθω τα λόγια που σκέφτομαι ή που ακούω από το βίντεο που ακολουθεί. Κάθομαι αναπαυτικά. Φέρνω την προσοχή μου στην κορυφή του κεφαλιού, στο μέτωπο, τη μύτη, το πηγούνι. Στρέφω την προσοχή μου στην αναπνοή μου. Παρατηρώ πώς εισπνέω και πώς εκπνέω.

Σκέφτομαι την κατάσταση που με δυσκολεύει. Μπορεί να είναι κάποιο πρόσωπο, κάποιο συναίσθημα, κάποια ασθένεια, οτιδήποτε με ταλαιπωρεί ψυχικά και σωματικά. Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη. Δέχομαι ότι με κάποιο άγνωστο τρόπο ένα κομμάτι του εαυτού μου δημιούργησε αυτή την κατάσταση γιατί χρειαζόμουν να μάθω κάτι. Ζητώ συγνώμη από τον εαυτό μου, τη ζωή και τον Θεό που συν-δημιούργησα αυτή την κατάσταση.

– Συγνώμη για όλα αυτά που υπάρχουν μέσα μου και δημιούργησαν αυτή την κατάσταση που με δυσκολεύει. Λυπάμαι πολύ και μετανιώνω. Ζητώ συγνώμη! Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί. Συγνώμη μέσα από την καρδιά μου.

– Ευχαριστώ που βίωσα αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Με βοήθησε να μάθω πολλά και να εξελιχθώ πνευματικά. Νιώθω ευγνωμοσύνη προς τον εαυτό μου, νιώθω ευγνωμοσύνη προς τη ζωή, νιώθω ευγνωμοσύνη προς το Θεό.

– Νιώθω την αγάπη μέσα μου και γύρω μου. Νιώθω ότι αγαπώ τον εαυτό μου, νιώθω ότι αγαπώ ακόμα κι αυτή τη δύσκολη κατάσταση που με έκανε καλύτερο άνθρωπο και με βοήθησε να εξελιχθώ. Νιώθω ότι αγαπώ τη ζωή. Νιώθω ότι γεμίζω αγάπη. Νιώθω το φως και την ενέργεια της αγάπης.

– Είμαι έτοιμος να απελευθερώσω το κομμάτι μου που δημιούργησε τη δύσκολη κατάσταση. Δεν το χρειάζομαι πια. Το απελευθερώνω. Νιώθω ένα φως, το φως της αγάπης που θεραπεύει. Αφήνομαι στο φως της αγάπης να με θεραπεύσει.

– Ευχαριστώ που διαλύεται ότι υπάρχει μέσα μου και δημιούργησε τη δύσκολη κατάσταση που βίωσα. Ευχαριστώ τη ζωή, τον Θεό. Ευχαριστώ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση