Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια αίσθηση σκοπού στη ζωή μας

Γιατί να κάνουμε τον κόπο να σηκωθούμε από το κρεβάτι σήμερα το πρωί; Μια καλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει

Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια αίσθηση σκοπού στη ζωή μας

Γιατί να κάνουμε τον κόπο να σηκωθούμε από το κρεβάτι σήμερα το πρωί; Μια καλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς και ακόμα και να ζήσετε περισσότερο. Η αίσθηση σκοπού στη ζωή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Τι σημαίνει «αίσθηση σκοπού»;

Κάθε άτομο προσδιορίζει από μόνο του τον σκοπό της ζωής του. Ωστόσο, εν συντομία, είναι βασικά η ιδέα ότι η ζωή μας έχει νόημα, ότι έχουμε έρθει εδώ για ένα λόγο και ότι είμαστε σημαντικοί.

Advertisment

Όμως, το ότι έχουμε έναν σκοπό ζωής δεν σημαίνει ότι δράττουμε και όλα τα οφέλη στην υγεία μας. Το σημαντικό είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τακτικά αυτό τον σκοπό ζωής.

Διότι είναι πολύ εύκολο να χάσουμε την επίγνωση αυτή. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ιατροί μπαίνουν στην ιατρική, επειδή θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους. Αλλά ύστερα παγιδεύονται στην καθημερινότητα και ξεχνούν τον σκοπό τους.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αποσπαστεί από την καθημερινή πίεση και τα εμπόδια. Όταν αυτό συμβεί, αν μάθουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε τι έχει αξία για εμάς, τόσο για την υγεία, όσο και για την ευτυχία μας, τότε θα ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά τον ξεχασμένο μας σκοπό ζωής.

Advertisment

Οι ειδικοί στους τομείς της θετικής ψυχολογίας εξηγούν ότι ο σκοπός και το νόημα ζωής αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ευτυχίας, της ροής, της βέλτιστης εμπειρίας και ευεξίας.

Ο σκοπός ζωής μάλιστα ανοίγει διάφορες πόρτες πιθανοτήτων. Αυτές οι πληροφορίες μας αφυπνίζουν στο να προσδιορίσουμε τους επόμενους στόχους, καθώς και τα ιδανικά μας, που σταδιακά προσδιορίζει την ύπαρξή μας. Είτε βιώνουμε μια αίσθηση σκοπού ως εθελοντές, ρεσεψιονίστ, ξυλουργοί, ψυχολόγοι, γιατροί, γονείς, δάσκαλοι, το μέσο δεν έχει καμία διαφορά• είναι η υψηλή αίσθηση σκοπού που έχει τη βαρύτητα και μπορεί να κάνει αυτό που φαντάζει ως θαύμα: να μας κάνει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια με υγεία και όρεξη για ζωή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση