, ,

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Έλληνες ερευνητές ανοίγουν το δρόμο για τη θεραπεία της

Ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, αλλά και ξένους επιστήμονες από τα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Έλληνες ερευνητές ανοίγουν το δρόμο για τη θεραπεία της

Ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, αλλά και ξένους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και του Τόκιο, ανακάλυψαν έναν νέο βιολογικό μοριακό μηχανισμό που προκαλεί την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αποτελεί ουσιαστικά μια προοδευτικά επιδεινούμενη φλεγμονώδη πάθηση και προκαλεί έντονο πρήξιμο, παραμορφώνοντας και φθείροντας τις αρθρώσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο και οι ασθενείς λαμβάνουν κυρίως μόνο αντιφλεγμονώδη σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο.

Advertisment

Οι ασθενείς τείνουν να βιώνουν κρίσεις, όπου τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται, και υφέσεις, όπου η πάθηση είναι περισσότερο διαχειρίσιμη. Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί την ΡΑ, αλλά υπάρχουν περιβαλλοντικοί και κληρονομικοί παράγοντες κινδύνου, όπως το παραπανίσιο βάρος και το κάπνισμα.

Οι Έλληνες ερευνητές μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού βρήκαν ότι αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού μπορεί να προκαλείται από μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεγόμενα μακροφάγα, τα οποία πεθαίνουν.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να αποτρέψει την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπλοκάροντας ουσιαστικά τον κυτταρικό θάνατο των μακροφάγων με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης, της Α20.
Οι μοριακοί μηχανισμοί, που προκαλούν τη νόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Το γεγονός ότι έγινε αυτή η σημαντική ανακάλυψη, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Advertisment

Στην ερευνητική ομάδα, συμμετείχαν από την Ελλάδα, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Κόλλιας και η Δρ. Μαριέττα Αρμακά και ο Δρ. Απόστολος Πολυκράτης του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Μανώλης Πασπαράκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Nature Cell Biology.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;
Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη
Ψωρίαση: Ποια άλλα όργανα μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση