, ,

Η Σιβηρία θα είναι στο μέλλον κατοικήσιμη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις της Σιβηρίας σε κατοικήσιμες περιοχές πριν το τέλος αυτού το αιώνα, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η Σιβηρία θα είναι στο μέλλον κατοικήσιμη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις της Σιβηρίας σε κατοικήσιμες περιοχές πριν το τέλος αυτού το αιώνα, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι χειμερινές θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν μέχρι κατά 9.1 βαθμούς Κελσίου, ενώ το λιώσιμο των πάγων θα ρίξει κατακόρυφα το μέγεθος του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους κατά ένα τέταρτο σύμφωνα με ένα από τα πιο ακραία σενάρια των επιστημόνων. Επίσης, προβλέπεται ότι οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 60 ως 140 χιλιοστά.

Advertisment

Ερευνητές από το ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Ερευνών του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία και το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής στη Βιρτζίνια με επικεφαλής την δρα Ελένα Παρφένοβα έκαναν αυτή την αποκαλυπτική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research Letters».

Βασικός σκοπός τους ήταν να εξετάσουν διάφορα κλιματολογικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πιθανότητες ορισμένες περιοχές στη Σιβηρία και στην Ασιατική Ρωσία να γίνουν κατοικήσιμες.

Η περιοχή αυτή της Ρωσίας εκτείνεται σε 13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και γι’ αυτό αποτελεί το 77% της ξηράς της Ρωσίας. Όμως, λόγω του κλίματος και του πάγου μόνο το 27% του γενικού πληθυσμού κατοικεί εκεί και βρίσκεται συγκεντρωμένο στη νότια ζώνη.

Advertisment

«Η Ασιατική Ρωσία είναι σήμερα υπερβολικά κρύα. Σε ένα μελλοντικό θερμότερο κλίμα όμως, η διατροφική ασφάλεια, όσον αφορά την ικανότητα εξάπλωσης των γεωργικών καλλιεργειών και απόδοσής τους, είναι πιθανό ότι θα ευνοήσει την υποστήριξη ανθρώπινων οικισμών», δήλωσε η Ρωσίδα επιστήμονας Ελένα Παρφένοβα.

«Τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας και της ‘Απω Ανατολής έχουν σήμερα υπανάπτυκτες υποδομές. Στο μέλλον οι περιοχές με την πιο ανεπτυγμένη υποδομή και το μεγαλύτερο γεωργικό δυναμικό είναι αυτές που προφανώς θα κατοικηθούν πρώτες. Το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις αναγκαίες επενδύσεις», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, αν και τα σχέδια ανάπτυξης παρουσιάζονται αισιόδοξα και θετικά, όλο το σενάριο βασίζεται στο γεγονός της κλιματικής αλλαγής, το οποίο μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει την αναγκαστική μετανάστευση διάφορων πληθυσμών, αλλά και τον αφανισμό τεράστιων πληθυσμών ζώων, ακόμα και ανθρώπων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση