, ,

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη και άλλα αρχαία Ελληνικά μνημεία

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αρχαία Ελληνικά μνημεία, ανάμεσά τους και την Ακρόπολη, έναν παγκόσμιο πολιτισμικό θησαυρό, αναφέρει η Telegraph. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη και άλλα αρχαία Ελληνικά μνημεία

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αρχαία Ελληνικά μνημεία, ανάμεσά τους και την Ακρόπολη, έναν παγκόσμιο πολιτισμικό θησαυρό, αναφέρει η Telegraph. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει δομικά προβλήματα σε αρχαία τείχη και ναούς.

Αν και ο χώρος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας είναι από τα πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, υπάρχουν σημάδια που αποκαλύπτουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τα μνημεία. Η Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγος και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε στο Reuters: «Τα τείχη της αρχαίας πόλης έχουν διαβρωθεί σε σχέση με το παρελθόν».

Advertisment

Οι προσπάθειες διατήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της διήρκησαν δεκαετίες, μια διαδικασία που έχει επιταχυνθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Αλλά η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες εκτεθειμένα αρχαιολογικά ευρήματα: «Κάθε χρόνο, έχουμε περισσότερες περιπτώσεις. Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να προστατεύσουμε τα τείχη των (αρχαίων) πόλεων που δεν είχαν εμφανίσει προβλήματα παλαιότερα».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό επιβεβαιώνει και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος προσθέτει στις αιτίες και τις ξαφνικές εναλλαγές του καιρού.

Advertisment

Ο κ. Ζερεφός αναφέρει: «Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της και χρειάζεται ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών».

Τέλος, η Telegraph αναφέρεται και στις φονικές πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές που εμφανίζονται συχνότερα στην χώρα. Μάλιστα υπενθυμίζει πως «μια πυρκαγιά στην Πελοπόννησο το 2007 απείλησε να καταστρέψει ναούς και στάδια στην Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο Παρθενώνας υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και τη γέννηση της Δημοκρατίας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/06/25/climate-change-threatens-acropolis-ancient-greek-monuments/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση