,

Νησί της Νορβηγίας θέλει να σβήσει την έννοια του χρόνου

Ένα νορβηγικό νησί στο Δυτικό Tromso, το Sommaroy, έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό μια καμπάνια με στόχο να αφήσει πίσω του την έννοια και

Νησί της Νορβηγίας θέλει να σβήσει την έννοια του χρόνου

Ένα νορβηγικό νησί στο Δυτικό Tromso, το Sommaroy, έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό μια καμπάνια με στόχο να αφήσει πίσω του την έννοια και εφαρμογή του χρόνου, με κύριο μότο τους το «ό,τι θέλουμε, όποτε το θέλουμε».

Υποστηρίζουν ότι οι ώρες εργασίες δεν θα πρέπει να ισχύουν για αυτούς, καθώς βιώνουν διαφορετικά το χρόνο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι χειμώνες τους είναι σκοτεινοί και τα καλοκαίρια τους φωτεινά και σύμφωνα με αυτές τις έντονες διαφορές θέλουν να μην ανήκουν σε κάποια από τις υπάρχουσες ζώνες ώρας.

Advertisment

Ο Kjell Ove Hveding, υπεύθυνος της καμπάνιας Time-Free Zone, δήλωσε ότι σκοπός της είναι η παροχή ευελιξίας. «Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από στρες και κατάθλιψη», είπε σε Νορβηγικό μέσο ενημέρωσης.

«Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να συνδέεται με το αίσθημα ότι είμαστε παγιδευμένοι, και εδώ το ρολόι παίζει έναν ρόλο. Θα είμαστε μια ζώνη χωρίς ώρα, όπου ο καθένας θα ζει τη ζωή του στην πληρέστερη μορφή της.

Τα παιδιά και οι νέοι και πάλι θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά υπάρχει χώρος για ευελιξία. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε μια στάνταρ φόρμα σχολικών ή εργασιακών ωρών. Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε πλήρη ευελιξία, 24 ώρες το 24ωρο. Αν θέλετε να κόψετε το γρασίδι στις 4 το πρωί, τότε μπορείτε να το κάνετε».

Advertisment

Ο ήλιος μένει στον ουρανό από τις 18 Μαΐου μέχρι και στις 26 Ιουλίου, με 60 μέρες συνεχούς μέρας. Έτσι, οι κάτοικοι δυσκολεύονται να διακρίνουν μέρα και νύχτα. Αυτό γίνεται εξαιρετικά φανερό από μια γέφυρα η οποία οδηγεί από την ηπειρωτική χώρα στο νησί και η οποία είναι γεμάτη ρολόγια.

«Υπάρχει συνεχώς φως και εμείς συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με αυτό», προσθέτει. «Στη μέση της νύχτας όπου για τους άλλους είναι 2 π.μ., μπορεί να βρείτε παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, κατοίκους να βάφουν τα σπίτια τους ή να κουρεύουν το γρασίδι τους και νέους να κολυμπούν».

Ωστόσο, αν και η διαφορετική αυτή καμπάνια έκανε το γύρο του κόσμου, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού της χώρας ανέφεραν πως πρόκειται κυρίως για μια έξυπνη κίνηση του νησιού να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, υπήρξαν ωστόσο διάφοροι επιστήμονες, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ενδιαφέρουσας ιδέας, καθώς όπως ανέφεραν η κοινωνία κυριαρχείται από την αυστηρότητα της ώρας σε τέτοιο βαθμό μόνο κατά τους τελευταίους 2 αιώνες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση