«Παγκάκι της ειρήνης»: Ένα έργο τέχνης στη Νορβηγία που ενθαρρύνει τον ειρηνικό διάλογο

Μία από τις περίφημες φράσεις του Νέλσον Μαντέλα ενέπνευσε τους δημιουργούς ενός ξεχωριστού έργου τέχνης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. «Το καλύτερο

«Παγκάκι της ειρήνης»: Ένα έργο τέχνης στη Νορβηγία που ενθαρρύνει τον ειρηνικό διάλογο

Μία από τις περίφημες φράσεις του Νέλσον Μαντέλα ενέπνευσε τους δημιουργούς ενός ξεχωριστού έργου τέχνης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. «Το καλύτερο όπλο είναι να καθίσεις και να κουβεντιάσεις» είχε πει και Νορβηγοί δημιουργοί προσπάθησαν να κατασκευάσουν το καλύτερο μέσο για να πετύχουν ακριβώς αυτό: τον ειρηνικό διάλογο.

Φόρος τιμής σε όλους τους κατόχους Νόμπελ Ειρήνης, το παγκάκι της ειρήνης τοποθετήθηκε μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ, ωστόσο η μόνιμη θέση του θα είναι κοντά στο Δημαρχείο του Όσλο. Το παγκάκι είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και έχει μήκος 6 μέτρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το σχήμα του: είναι τοξωτό ώστε να ενθαρρύνει τις πιο στενές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και έτσι τη συζήτηση.

Advertisment

«Παγκάκι της ειρήνης»: Ένα έργο τέχνης στη Νορβηγία που ενθαρρύνει τον ειρηνικό διάλογο

Στην επιφάνειά του είναι χαραγμένη η φράση του Νέλσον Μαντέλα από την οποία εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί – ένα στούντιο με έδρα το Όσλο σε συνεργασία με την Hydro, η οποία ειδικεύεται σε κατασκευές αλουμινίου και τη σκανδιναβική εταιρεία επίπλων (οικιακών και για δημόσιους χώρους) Vestre.

O ιδρυτής της εταιρίας αρχιτεκτονικής που σχεδίασε το έργο τέχνης, Κγέτιλ Τρένταλ Θόρστεν δήλωσε σχετικά: «Στη σημερινή ψηφιοποιημένη και πολωμένη κοινωνία μας, το να καθίσεις και να κουβεντιάσεις μαζί με άλλους ενδέχεται να είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να βρούμε λύσεις και κοινό τόπο. Πιστεύουμε στη χρήση του ντιζάιν ως εργαλείου για τη δημιουργία συμβόλων που αντέχουν στον χρόνο, τα οποία ενθαρρύνουν καρποφόρα επικοινωνία».

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μουσικές βραδιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα | Με ελεύθερη είσοδο
Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση