, , ,

Δρέσδη: Φιλαρμονική έδωσε συναυλία από τις ταράτσες των κτιρίων και γέμισε την πόλη μουσική

Τον τελευταίο καιρό, η τέχνη, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία έχουν υποστεί μια μεγάλη μεταμόρφωση εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που έχει φέρει η πανδημία.

Δρέσδη: Φιλαρμονική έδωσε συναυλία από τις ταράτσες των κτιρίων και γέμισε την πόλη μουσική

Τον τελευταίο καιρό, η τέχνη, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία έχουν υποστεί μια μεγάλη μεταμόρφωση εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που έχει φέρει η πανδημία. Οι καλλιτέχνες εφευρίσκουν συνεχώς νέους, καινοτόμους τρόπους να μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η τέχνη στη ζωή μας.

Μια τέτοια ακριβώς περίπτωση είναι κι αυτή της Δρέσδης στη Γερμανία, η οποία τις τελευταίες μέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου. Στην πόλη αυτή, η φιλαρμονική ορχήστρα έπαιξε μουσική από τις ταράτσες των πολυκατοικιών και των κτηρίων.

Advertisment

Η The Dresdner Sinfoniker ανέβηκε πριν από λίγες μέρες στις ταράτσες και έπαιξε το «The Sky above Prohlis». Κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ, η ορχήστρα είχε και 16 ιδιαίτερα όργανα: το αλπικό κέρας χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις Άλπεις που περιτριγυρίζουν τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ανάμεσα σε άλλες.

Πάνω από 30 μουσικοί, ανέβηκαν σε ταράτσες, παίζοντας αλπικό κέρας, τρομπέτα και τούμπα, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν πιο σύγχρονα όργανα, όπως τύμπανα. “Είναι πολύ ωραίο να φέρνεις αυτά τα όργανα σε σημεία που δεν συνηθίζεις να βλέπεις. Είναι κάπως περίεργο στην αρχή, αλλά είναι εντυπωσιακό”, δήλωσε ενθουσιασμένος ένας από τους μουσικούς.

Οι κάτοικοι της πόλης απήλαυσαν το ρεσιτάλ από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Οι περαστικοί σταματούσαν κι εκείνοι έκπληκτοι, αναζητώντας την πηγή αυτής της μαγευτικής μουσικής. Το ιδιαίτερο αυτό ρεσιτάλ διήρκεσε περίπου 1 ώρα. Οι μουσικοί ακολούθησαν το απαραίτητο πρωτόκολλο, με την ασφαλή φυσική απόσταση και την μάσκα.

Advertisment

Η μουσική είναι γνωστό πως ξεπερνά όλα τα είδη εμποδίων και φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Για τους οργανωτές, αυτή ήταν η βασική ιδέα πίσω από τη διεξαγωγή της συναυλίας. Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος τύπου της φιλαρμονικής, το γεγονός ήταν «μια απάντηση στην κρίση της πανδημίας». Καθώς πορευόμαστε προς έναν δύσκολο χειμώνα, οι καλλιτέχνες θα σκαρφίζονται νέα είδη events και συνθηκών, ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την τόσο ανακουφιστική για την ψυχή μας τέχνη, αρκεί κι εμείς να τους στηρίζουμε.

Κεντρική φωτογραφία: AP

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση