,

Περιβαλλοντική ομάδα αφαίρεσε 40 τόνους πλαστικού από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Η ομάδα Ocean Voyages Institute δήλωσε με ανακοίνωσή της ότι η αποστολή καθαρισμού του Ειρηνικού Ωκεανού στέφθηκε από επιτυχία και ότι ήταν η μεγαλύτερη

Περιβαλλοντική ομάδα αφαίρεσε 40 τόνους πλαστικού από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Η ομάδα Ocean Voyages Institute δήλωσε με ανακοίνωσή της ότι η αποστολή καθαρισμού του Ειρηνικού Ωκεανού στέφθηκε από επιτυχία και ότι ήταν η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα στο γνωστό Great Pacific Garbage Patch.

Σε 25 μέρες ο περιβαλλοντικός μη κυβερνητικός οργανισμός κατάφερε να αφαιρέσει από τον ωκεανό 40 τόνους πλαστικού. Η ομάδα απέπλευσε στις 23 Μαΐου με το φορτηγό πλοίο Kwai με τόσο να μαζέψουν χαμένα από ψαράδες δίχτυα, αλλά και πλαστικά μέσω χρήσης της εφαρμογής GPS.

Advertisment

Χρησιμοποιώντας στη συνέχεια δορυφόρο και τεχνολογία drone, το πλήρωμα αφαίρεσε σκουπίδια που περιελάμβαναν πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά έπιπλα, ακόμα και παιδικά παιχνίδια. Συνέλεξαν μάλιστα έναν τεράστιο όγκο διχτυών – φαντασμάτων• το μεγαλύτερο ζύγιζε 8 τόνους.

Περιβαλλοντική ομάδα αφαίρεσε 40 τόνους πλαστικού από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Τα δίχτυα είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνονται από τον ωκεανό, καθώς μπορεί να μπλεχτούν γύρω από φάλαινες και δελφίνια και να τα σκοτώσουν. Από την άλλη, τα πλαστικά σκουπίδια γνωρίζουμε ότι καταλήγουν στο στομάχι των ψαριών και όλων των έμβιων όντων της θάλασσας, οδηγώντας σε σχεδόν βέβαιο θάνατο.

Advertisment

1.5 τόνοι πλαστικού δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης αλλά και σε καλλιτέχνες. Οι τελευταίοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το πλαστικό σε αγάλματα και άλλα έργα. Οι υπόλοιποι τόνοι αναμένεται να σταλούν σε εργοστάσια για να παραχθεί ενέργεια.

Μάλιστα σχεδιάζεται μια ακόμα μεγάλη αποστολή καθαρισμού για το 2020, στην οποία θα χρησιμοποιηθούνε μέχρι και 150 συσκευές ιχνηλάτησης πλαστικών και διχτυών. Κάθε μία από αυτές τις αποστολές κοστίζουν περίπου 1.600 δολάρια.

«Το πρόβλημα με το πλαστικό είναι, απλά, ότι διαρκεί για πάντα. Άρα, αυτά τα δίχτυα εξακολουθούν να σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή έως ότου τα βγάλουμε από τους ωκεανούς», ανέφερε ο ιδρυτής του OV Institute, Μαίρη Κρόουλι.

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε περίπου 150 τόνους φέτος» τόνισε η Κρόουλι. «Σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε του χρόνου αυτήν την πολύ επιτυχημένη αποστολή, για μια περίοδο τριών μηνών». Η ομάδα ελπίζει να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά της και να ενισχυθούν οι προσπάθειες καθαρισμού των θαλασσών μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση