,

6 φυτά που ευδοκιμούν το φθινόπωρο ανθίζοντας στο μπαλκόνι μας

Παρά το γεγονός ότι έχουμε συνδυάσει το φθινόπωρο με μουντά χρώματα, πολλά μπαλκόνια διαθέτουν κάποια από τα φωτεινότερα άνθη της εποχής.

6 φυτά που ευδοκιμούν το φθινόπωρο ανθίζοντας στο μπαλκόνι μας

Πολλά από τα ίδια φθινοπωρινά ανθοφόρα φυτά που καλλιεργούνται στον κήπο αποτελούν εξαιρετικούς υποψήφιους συγκατοίκους στο μπαλκόνι σε γλάστρες και κρεμαστά καλάθια. Οι καλοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν κάθε ανθοφόρο φυτό που έχει γενετική προδιάθεση για φθινοπωρινή ανθοφορία ή έχει μακράς διάρκειας περίοδο ανθοφορίας που εκτείνεται μέχρι το φθινόπωρο. Η καλή ανοχή στις χαμηλότερες θερμοκρασίες του φθινοπώρου είναι επίσης απαραίτητη – τα είδη που αγαπούν τη ζέστη δεν ευδοκιμούν το φθινόπωρο.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουμε συνδυάσει το φθινόπωρο με μουντά χρώματα, αυτό δεν ισχύει για πολλά μπαλκόνια που διαθέτουν κάποια από τα φωτεινότερα άνθη της εποχής. Ποια είναι αυτά και πώς τα φροντίζουμε καλύτερα;

Advertisment

6 φυτά που ευδοκιμούν το φθινόπωρο ανθίζοντας στο μπαλκόνι μας

1. Εουχέρα

Πρόκειται για ένα είδος που προτιμάται εδώ και καιρό σε κήπους, έχει γίνει επίσης ένα αγαπημένο φυτό για γλάστρα. Αυτά τα πολυετή φυτά διατίθενται σε διάφορα χρώματα και υφές φύλλων και είναι σχεδόν αδύνατο να μαραθούν. Είναι ένα φυτό που δημιουργεί όγκο στο μπαλκόνι και φαίνεται υπέροχο από μόνο του, σε συνδυασμό με φυτά με αντίθεση ή με φυτά που προσφέρουν διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. Θέλει αρκετό ήλιο (αν είναι δυνατόν έμμεση έκθεση) και υγρό χώμα.

2. Bερβένα

Η βερβένα είναι ένα μεγάλο γένος με πλούσια ανθοφορία. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται συχνότερα σε γλάστρες είναι βέβαια συνήθως μονοετή. Είναι κατάλληλα φθινοπωρινά λουλούδια λόγω της μακράς περιόδου άνθησης και της ανοχής τους στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κάποιες μάλιστα ποικιλίες θα συνεχίσουν να ανθίζουν ακόμη και μετά τον πρώτο παγετό. Οι βερβένες φαίνονται υπέροχες είτε μόνες τους είτε γεμίζοντας χώρους και ξεχειλίζοντας από τις άκρες σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά καλάθια. Τα χρώματα κυμαίνονται από λευκό έως λαμπρό κόκκινο και βαθύ σκούρο μπλε έως μοβ και ροζ. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστη θέση.

3. Πανσέδες

Είναι τα αγαπημένα φθινοπωρινά λουλούδια και τα συναντάμε συχνά στα μπαλκόνια των σπιτιών. Αντέχουν μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, κάποιοι ακόμα και σε ήπιους χειμώνες. Έχουν υπέροχα χρώματα και ξανανθίζουν την άνοιξη.

Advertisment

4. Ιβίσκος

Τα άνθη του αντέχουν λίγες μέρες, αλλά είναι εντυπωσιακά. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε σημεία που προφυλάσσεται από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιόλουσες θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι σχετικά περιορισμένη. Τον χειμώνα, ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς χάνει το φύλλωμά του.

5. Κυκλάμινο

Τα υπέροχα άνθη του εμφανίζονται στα μέσα του φθινοπώρου και τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από ροζ, κόκκινο μέχρι λευκό και μωβ. Μπορούμε να βρούμε ακόμα και κάποια με δύο χρώματα. Το εντυπωσιακό αυτό φυτό προτιμά τις σκιερές και ημισκιερές θέσεις. Χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι προστατεύεται από τον αέρα και τον καυτό ήλιο. Ιδανικές για το κυκλάμινο είναι οι ρηχές γλάστρες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να το έχουμε και ως φυτό εσωτερικού χώρου.

6. Χρυσάνθεμα

Τα άνθη του μοιάζουν με πιο μεγάλες μαργαρίτες και υπάρχουν σε αμέτρητες ποικιλίες και χρώματα. Τα χαμηλότερα φυτά βγάζουν μεγαλύτερα άνθη σε μέγεθος και είναι καλύτερο να φυτεύονται σε μικρές γλάστρες. Είναι καλύτερο σε κάθε περίπτωση να αποφεύγουμε φυτά με τελείως κλειστά μπουμπούκια, καθώς λόγω του στρες που τους προκαλεί η μεταφύτευση μπορεί και να μην ανοίξουν καθόλου.

Πηγές:

Με πληροφορίες από mistikakipou.gr και queen.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Καταψύχοντας» ξανά τη γη | Το σχέδιο των ειδικών για τη διάσωση της Αρκτικής
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Σε μικρό δάσος ετοιμάζεται να μετατρέψει την περιοχή “Αλεπότρυπα” στην Άνω Κυψέλη ο δήμος Αθηναίων
Πλατφόρμα θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση