,

Πώς να κάνουμε ειλικρινή κοπλιμέντα με επιτυχία

Έχει διαπιστωθεί από έρευνες πως, όταν κάνετε κοπλιμέντα στους άλλους, είναι πολύ πιθανό να σας θεωρήσουν συμπαθητικό, γεμάτο κατανόηση και ελκυστικό. Έτσι, φροντίστε να

Πώς να κάνουμε ειλικρινή κοπλιμέντα με επιτυχία

Έχει διαπιστωθεί από έρευνες πως, όταν κάνετε κοπλιμέντα στους άλλους, είναι πολύ πιθανό να σας θεωρήσουν συμπαθητικό, γεμάτο κατανόηση και ελκυστικό. Έτσι, φροντίστε να κάνετε κοπλιμέντα στον σύντροφό σας, στους συναδέλφους σας, στους υπαλλήλους σας, στο αφεντικό σας, σε κάποιον που μόλις γνωρίσατε, στον πελάτη σας, στον ταχυδρόμο, στον κηπουρό, στα παιδιά σας. Σε όλους!

Κάθε άνθρωπος έχει κάτι το οποίο μπορείτε να προσέξετε και να επαινέσετε, όσο μικρό ή ασήμαντο κι αν σας φαίνεται. Σας εγγυόμαστε ότι, αν κάνετε τους πάντες σε τακτική βάση να νιώθουν ξεχωριστοί, ένας νέος και διαφορετικός κόσμος θα ανοίξει μπροστά στα μάτια σας.

Advertisment

Ο πιο κοινός τρόπος για να εκφράσετε τον θαυμασμό σας είναι κάνετε ένα Άμεσα Θετικό κομπλιμέντο. Αυτό το είδος κομπλιμέντου λέει σε κάποιον, με ευθύ τρόπο, τι εκτιμάτε στη συμπεριφορά, την εμφάνιση ή την περιουσία του. Για παράδειγμα:

Συμπεριφορά: Είσαι καλός εκπαιδευτής.

Εμφάνιση: Ωραίο το χτένισμά σου.

Advertisment

Περιουσία: Μου αρέσει ο κήπος σου.

Από τα τρία παραπάνω κομπλιμέντα, πιο πειστικό έχει αποδειχτεί αυτό που αφορά στη συμπεριφορά. Τέτοιου είδους κομπλιμέντα γίνονται πιο ισχυρά με δύο τεχνικές:

1. Χρησιμοποιώντας το όνομα του ατόμου

Όταν χρησιμοποιείτε το όνομα ενός ανθρώπου, αυξάνετε το ενδιαφέρον του για τη συζήτηση και τον κάνετε να ακούει με προσοχή την όποια δήλωση ακολουθεί. Κάθε φορά που θέλετε να τονίσετε κάτι, προλογίστε το με το όνομα του ακροατή σας⋅ με αυτό τον τρόπο, αυξάνετε σημαντικά την προσοχή που θα δώσει στο συγκεκριμένο σημείο και το πόσο θα τον θυμάται στη συνέχεια.

2. Η τεχνική του Τι/Γιατί

Τα περισσότερα κομπλιμέντα πέφτουν στο κενό επειδή δηλώνουν τι σας αρέσει, αλλά δεν εξηγείτε γιατί σας αρέσει. Η ισχύς ενός κομπλιμέντου εξαρτάται από την ειλικρίνειά του⋅ αν πείτε στον άλλον μόνο τι σας αρέσει, ακούγεται συνήθως σαν κολακεία και δεν έχει αποτέλεσμα. Πάντοτε να λέτε γιατί σας αρέσει. Για παράδειγμα:

Συμπεριφορά: Άλαν, είσαι καλός εκπαιδευτής επειδή δίνει στον καθένα μας την προσωπική σου προσοχή.

Εμφάνιση: Σου, μ’ αρέσει το χτένισμά σου επειδή τονίζει τα μάτια σου.

Περιουσία: Τζον, ο κήπος σου είναι πολύ όμορφος επειδή ταιριάζει τέλεια με το περιβάλλον.

Να χρησιμοποιείτε ονόματα, να λέτε στους άλλους τι σας αρέσει και γιατί σας αρέσει και οι άλλοι θα σας θυμούνται και θα θυμούνται αυτά που λένε για μεγαλύτερο διάστημα. Ποτέ μην κάνετε ένα κομπλιμέντο, αν δεν το εννοείτε πραγματικά. Αυτό είναι κολακεία, και είναι εύκολο να την εντοπίσει κανείς. Κολακεία είναι να λες στον άλλον ακριβώς αυτό που πιστεύει για τον εαυτό του.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease με τίτλο «Χαρισματική Προσωπικότητα; Πανεύκολο!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση