, ,

Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νέα έρευνα κατάφερε να περιγράψει μια νέα συσχέτιση ανάμεσα στις μολύνσεις από ιούς, στις νευροεκφυλιστικές νόσους, στο μικροβίωμα του εντέρου και

Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νέα έρευνα κατάφερε να περιγράψει μια νέα συσχέτιση ανάμεσα στις μολύνσεις από ιούς, στις νευροεκφυλιστικές νόσους, στο μικροβίωμα του εντέρου και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου επιτρέπουν στους βλαβερού ιούς να πυροδοτήσουν νευρολογικές ασθένειες, όπως την πολλαπλή σκλήρυνση.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες έχουν συνδέσει τις μολύνσεις από ιούς του κεντρικού νευρικού συστήματος με την εμφάνιση ενός αριθμού χρόνιων νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών. Το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η πολλαπλή σκλήρυνση έχουν όλα έως ένα βαθμό κάποια σύνδεση με ιική μόλυνση.

Advertisment

Αυτή η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ιατρικής εξέτασε το ρόλο που παίζει το μικροβίωμα των βακτηρίων στην εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

«Θέλαμε να εξετάσουμε αν το μικροβίωμα του εντέρου μπορούσε να αλλάξει την ανοσολογική απόκριση σε έναν ιό στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αν αυτό επηρεάζει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί ο ιός», εξηγεί ο David Garrett Brown, βασικός ερευνητής.

Η έρευνα έγινε σε εργαστηριακά ποντίκια. Όσα εμφάνιζαν ανισορροπία στο μικροβίωμα επεδείκνυαν σημαντικά εξασθενημένες αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό της ηπατίτιδας και σταδιακά εμφάνισαν χειρότερα σημάδια νευροεκφυλισμού, συμπεριλαμβανομένη της παράλυσης. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως το διαταραγμένο μικροβίωμα έδειξε επίσης λιγότερο ενεργά εγκεφαλικά ανοσολογικά κύτταρα, τα λεγόμενα μικρογλοία σε σύγκριση με τα υγιή ποντίκια.

Advertisment

Οι ερευνητές όμως θέλησαν να εντοπίσουν και τον μηχανισμό που κρυβόταν πίσω από τη σύνδεση αυτή. Ανακάλυψαν μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται TLR4 και η οποία φαίνεται πως είναι η ουσία κλειδί αυτής της διαδικασίας και αποτελεί αγγελιαφόρο του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν αύξαναν αυτή την πρωτεΐνη, τα ζώα έδειχναν σημαντικά μικρότερη νευρολογική βλάβη από τον ιό.

Φυσικά, αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα αφορούν ακόμα σε ζώα σε αυτό το στάδιο και υπάρχουν ακόμα αρκετές αναπάντητες ερωτήσεις, αλλά οι επιστήμονες δηλώνουν πως πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που ίσως στο μέλλον βοηθήσει αρκετά στην παραγωγή αποτελεσματικών αντιβιοτικών για σημαντικές νόσους.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση