,

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ολόκληρο κόσμο από «κρυμμένους» γαλαξίες

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι μόλις αντίκρισαν μια σειρά καλά «κρυμμένων» γαλαξιών, οι οποίοι θα αλλάξουν την αντίληψή μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν.

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ολόκληρο κόσμο από «κρυμμένους» γαλαξίες

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι μόλις αντίκρισαν μια σειρά καλά «κρυμμένων» γαλαξιών, οι οποίοι θα αλλάξουν την αντίληψή μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν. Οι μυστηριώδεις γαλαξίες, άγνωστοι μέχρι χθες στους ερευνητές, ανακαλύφθηκαν μέσω μιας επαναστατικής νέας προσέγγισης που επέτρεψε στους αστρονόμους να ερευνήσουν βαθύτερα από πριν μέσα στο σύμπαν.

Οι αστρονόμοι περιγράφουν τα νέα ευρήματα ως έναν αμύθητο θησαυρό. Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να λύσουμε ορισμένες από τις βαθύτερες και πιο θεμελιώδεις ερωτήσεις για το σύμπαν, όπως τα μυστήρια της μαύρης ύλης και των τεράστιων μαύρων τρυπών.

Advertisment

Ιάπωνες και Ευρωπαίοι αστρονόμοι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ανακαλύψουν 39 αόρατους, γιγάντιους, αλλά αχνούς μέχρι τώρα, γαλαξίες⋅ καθένας από αυτούς γεννά περίπου 1.000 ήλιους τον χρόνο.

Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το σύμπαν όταν το Τηλεσκόπιο Hubble ξεκίνησε το ταξίδι του στο διάστημα. Αλλά δεν μπορούσε να δει κάποια από τα κυριότερα σημεία που μας περιτριγυρίζουν.

Η νέα έρευνα επέτρεψε στους επιστήμονες να συνθέσουν τα ευρήματα από διαφορετικά παρατηρητήρια, ώστε να μελετήσουν σε μεγαλύτερο βάθος από πριν και έτσι να ανακαλύψουν μια σειρά γιγάντιων γαλαξιών.

Advertisment

«Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος πληθυσμός τεράστιων γαλαξιών επιβεβαιώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων δυο δισεκατομμυρίων από τα 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του σύμπαντος», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Tao Wang από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

«Μέχρι πρόσφατα ήταν αόρατοι σε εμάς. Αυτά τα ευρήματα αντικρούουν υπάρχοντα μοντέλα για εκείνη την περίοδο της κοσμικής εξέλιξης και θα καταφέρουμε έτσι να επιλύσουμε διάφορους γρίφους».

Από τη γη οι 39 αυτοί γαλαξίες είναι τόσο δύσκολο να τους δούμε επειδή είναι αχνοί. Αν και είναι οι μεγαλύτεροι του είδους τους, το φως που φτάνει στον πλανήτη μας μειώνεται και έχει απλωθεί, επειδή μας έχει πάρει πολύ χρόνο για να ταξιδέψει μέχρι εμάς. Μήπως σε κάποιον από αυτούς τους γαλαξίες υπάρχει κάποια μορφή ζωής; Το μέλλον υπόσχεται πολλές ακόμα ανακαλύψεις.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παραπληγικός άνδρας με εμφύτευμα εγκεφάλου παίζει σκάκι σε H/Y μόνο με τη σκέψη!
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο (βίντεο)
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση