Τους τελευταίους μήνες μια πρωτοβουλία ανθεί στο κέντρο της Αθήνας, στην πολυσύχναστη οδό Πειραιώς. Στον αριθμό 132 στο ισόγειο ενός ακατοίκητου κτηρίου βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός για τους βιβλιόφιλους και όχι μόνο.
Μπαίνοντας σε αυτό το χώρο, το μάτι του επισκέπτη χορταίνει να βλέπει βιβλία. Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει. Στοίβες βιβλίων παντού κάτω και απλωμένα σε παλέτες και σε τραπέζια σε διπλές και τριπλές σειρές. Αναζήτηση χωρίς τελειωμό.
Advertisment
Ο χώρος είναι 400 τετραγωνικών μέτρων, αλλά δεν έχει ρεύμα και κλιματισμό. Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει τους επισκέπτες να συρρέουν και να περνούν ώρες μέσα στον παράδεισο των μεταχειρισμένων βιβλίων.
Όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τα μόνα για τα οποία η Πειραιώς 132 είναι τόσο δημοφιλής τον τελευταίο καιρό στο Κέντρο της Αθήνας• ο λόγος κρύβεται στον τίτλο.
Πριν από κάποιους μήνες 3 άνθρωποι χωρίς στέγη αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τα βιβλία που για καιρό μάζευαν από σκουπίδια και δρόμους. 0 κ. Λεωνίδας Κουρσούμης, ένας εκ των ιδρυτών του παλαιοβιβλιοπωλείου βρέθηκε στο δρόμο και προσπαθώντας να βγάλει χρήματα για να επιβιώσει, μάζευε βιβλία και τα πουλούσε σε παλαιοβιβλιοπώλες.
Advertisment
Ωστόσο, κατέληξε να έχει στην αποθήκη που του είχε παραχωρηθεί για στέγη, 2000 βιβλία και έτσι με δύο άλλους αστέγους αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κατάστημα και να πουλούν απευθείας τα ευρήματά τους με το αντίτιμο των 2 ευρώ.
«Ο χώρος ήταν γιαπί στην αρχή, είχε μέσα υλικά οικοδομής, άμμο, χαλίκια, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ο ιδιοκτήτης μάς έδωσε τις παλέτες για να βάλουμε τα βιβλία. Από τη στιγμή που το εγχείρημά μας άρχισε να γίνεται γνωστό, ο κόσμος φέρνει συνεχώς βιβλία που πλέον δεν χωράνε στις παλέτες και τα βάζουμε από πίσω, με την προοπτική να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος. Αυτό είναι και το άγχος μας να βρούμε έναν μόνιμο χώρο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρσούμης.
Το όραμά τους είναι να φτιάξουν κι άλλα υπαίθρια ανοιχτά βιβλιοπωλεία και να δοθούν ευκαιρίες εργασίας και σε άλλους αστέγους. Εμείς θα αναλάβουμε την ανακατασκευή αυτών των βιβλιοθηκών, να τις στήσουμε, να τις συντηρούμε, να βρούμε ανθρώπους που θα δουλεύουν γι αυτό και εννοείται ότι θα τους εξασφαλίσουμε μονίμως βιβλία για να είναι γεμάτες. Αυτή είναι μία σκέψη που ελπίζουμε να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε», δηλώνει ο κ. Κουρσούμης.
Η πρωτοβουλία έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και ακόμα και ξένα δίκτυα έχουν ενδιαφερθεί, όπως η Tageszeitung, Γερμανική εφημερίδα, η οποία έκανε εκτενές ρεπορτάζ για το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων. Η Η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγύης του Δήμου Αθηναίων, δήλωσε μάλιστα στην Tageszeitung πως «μόνο στο κέντρο της Αθήνας υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από 1.500 Έλληνες άστεγοι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι απευθύνονται σε μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν μία εντελώς φυσιολογική ζωή…»
Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11:00 μέχρι και τις 16:00 καθημερινά βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 132 όπου όσοι επιθυμείτε μπορείτε να αγοράσετε ή να χαρίσετε κάποιο βιβλίο.