Πώς η πιεσοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στη μέση

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επιβεβαιώνει ότι η αυτοχορηγούμενη πιεσοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο πόνο στη μέση. Η πιεσοθεραπεία

Πώς η πιεσοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στη μέση

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επιβεβαιώνει ότι η αυτοχορηγούμενη πιεσοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο πόνο στη μέση. Η πιεσοθεραπεία μοιάζει πολύ με τον βελονισμό, αλλά αντί για βελόνες, η πίεσης εφαρμόζεται με ένα δάχτυλο, τον αντίχειρα, ή μια συσκευή σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα.

Η Susan Murphy, κύρια συντάκτρια της έρευνας και καθηγήτρια φυσικής ιατρικής αναφέρει ότι υπήρχαν αρκετές προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι η πιεσοθεραπεία είναι ευεργετική σε άτομα με καρκίνο και οστεοαρθρίτιδα.

Advertisment

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pain Medicine, μελέτησε 67 ανθρώπους με χρόνια οσφυαλγία και τους χώρισε σε 3 ομάδες: σε εκείνους που χρησιμοποιούν την χαλαρωτική πιεσοθεραπεία, σε όσους που χρησιμοποιούν την διεγερτική πιεσοθεραπεία και στα άτομα που εμμένουν στη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό τους.

Οι δύο ομάδες πιεσοθεραπείας εφάρμοσαν την τεχνική σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος για περίπου 30 λεπτά την ημέρα για 6 εβδομάδες. Συγκριτικά με την Τρίτη ομάδα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι εκτελούσαν την διεγερτική πιεσοθεραπεία ένιωθαν βελτιώσεις στον πόνο και στην κόπωση και όσοι χρησιμοποιούσαν την χαλαρωτική ένιωθα ότι ο πόνος τους μειωνόταν μετά από 6 εβδομάδες.

Η Δυτική ιατρική αρχίζει σταδιακά να αναγνωρίζει κάποια συμπληρωματική χρησιμότητα στην Κινέζικη ιατρική. Σταδιακά, και καθώς νέοι γιατροί θα εισέρχονται στο επάγγελμα, που θα είναι πιο ανοιχτοί, θα υπάρξει και κάποια βελτίωση σε αυτό τον τομέα.

Advertisment

Πώς λειτουργεί η πιεσοθεραπεία

Η πιεσοθεραπεία κατάγεται από την Ινδία ή την Κίνα, δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι και χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια. Η τεχνική πάντως έγινε δημοφιλής στην Κίνα ως μια φυσική επέκταση του βελονισμού, μόνο με πίεση από τα δάχτυλα.

Με τα χρόνια και την εξάσκηση, οι επαγγελματίες ανακάλυπταν περιοχές πόνου και άλλα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να καταπραϋνθούν από την εφαρμογή της πιεσοθεραπείας. Η πιεσοθεραπεία, όπως και ο βελονισμός, λειτουργεί με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι μέσω άμεσης εφαρμογής, δηλαδή κάνοντας μασάζ και τεντώνοντας τους μύες και αυξάνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην προβληματική περιοχή.

Ο άλλος είναι τα σημεία πίεσης που φαινομενικά είναι άσχετες περιοχές που όμως συνδέονται με το πρόβλημα μέσω των μεσημβρινών, επίσης γνωστά ως ενεργειακά κανάλια.

Η πιεσοθεραπεία είναι μία από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για όσους θέλουν μια χρήσιμη διαχείριση του πόνου στη μέση, για όσους θέλουν να αποφύγουν τον βελονισμό και για όσους προτιμούν μια λύση χαμηλού κόστους. Ωστόσο, χρειάζονται επιπλέον έρευνες σε διαφορετικά είδη πιεσοθεραπείας και ακόμα πιο στοχευμένες.

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/painmedicine/advance-article-abstract/doi/10.1093/pm/pnz138/5522931?redirectedFrom=fulltext

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση