Ο θυμός είναι δηλητηριώδες συναίσθημα. Και όπως και το χαμόγελο είναι μεταδοτικός. Με το να επιτρέπουμε στα αρνητικά συναισθήματα να μας κυριεύουν, μεταδίδουμε αυτόν τον αρνητισμό και σε όλους τριγύρω μας. Ανάλογα με το ταμπεραμέντο μας, η ζωή είναι γεμάτη από αιτίες που (μπορούν να) προκαλούν θυμό.
Ακόμα και οι πιο ήρεμοι άνθρωποι, κατά περίπτωση μπορεί να νοιώσουν την πίεση του να ξεπερνά τα όρια τους. Μέσα σε μια μέρα δυστυχώς πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά και κάποια στιγμή το ποτήρι ξεχειλίζει και ξεσπάμε. Αν αυτό συνεχιστεί, καταντάει μόνιμη κατάσταση.
Advertisment
Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται καν ότι κολυμπούν στα αφιλόξενα νερά του θυμού. Κοντεύουν να πνιγούν και δεν έχουν πάρει χαμπάρι, όπως λέμε. Κάποιοι άλλοι δεν το παραδέχονται, ενώ οι περισσότεροι ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους, στο περιβάλλον, στους κορμοράνους κ.λ.π. Μερικοί κρατούν το θυμό μέσα τους και νομίζουν ότι είναι ασφαλείς, αφού δεν εμπλέκονται ανοιχτά σε διαξιφισμούς. Αλλά ακόμα και οι αρνητικές σκέψεις, στολισμένες με θυμό, είναι αρκετές για να προκαλέσουν την καταστροφή μέσα σου. Σου κατατρώει την καρδιά και το μυαλό.
Αναρίθμητες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι ο θυμός (αδερφός του φόβου) προκαλεί αυτό που ονομάζουν τάσεις “πάλης ή φυγής”, μια αντίδραση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιβίωσή μας ως είδος, και παρατηρείται σε όλα τα ζώα. Αυτή η αντίδραση πλημμυρίζει το σώμα μας με κορτιζόλη και αδρεναλίνη (κύριες ορμόνες του στρες). Αλλά όταν βρισκόμαστε συνεχώς σε τέτοιες καταστάσεις έντασης, η υγεία μας κινδυνεύει σοβαρά.
Η κορτιζόλη δημιουργεί ασβεστοποίηση και ακαμψία στην καρδιά και στις αρτηρίες της. Αυτό επιφέρει σωρεία προβλημάτων, όπως συνεχή επιθυμία για κατανάλωση υδατανθράκων, που με τη σειρά τους προκαλούν υψηλές ποσότητες ινσουλίνης (αντίσταση στη ινσουλίνη), παχυσαρκία, μόνιμες φλεγμονές, αϋπνίες και διαβήτη. Αντιληπτό γίνεται ότι οι συνέπειες πολλαπλασιάζονται, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί και οι αντιστάσεις μας μειώνονται.
Advertisment
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταφύγουν στο γιατρό για βοήθεια, μη αντιλαμβανόμενοι ότι η βασική αιτία της κατάστασής τους είναι ο θυμός και το στρες. Τα περισσότερα φάρμακα, ενώ βοηθούν σε κάποιο βαθμό, έχουν από την άλλη σοβαρές παρενέργειες, οδηγώντας σε επιπλέον προβλήματα, που με τη σειρά τους απαιτούν και άλλα φάρμακα. Είναι αυτό που λέμε φαύλος κύκλος.
Έλεγξε το θυμό σου
Ο μόνιμος θυμός ανοίγει τις πύλες στο μόνιμο στρες. Αν καταφέρεις να ελέγξεις το θυμό σου, θα υποφέρεις λιγότερο. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ελέγχου και μείωσης του στρες. Οφείλεις να ερευνήσεις και να βρεις τι σε βοηθάει και τι σου ταιριάζει περισσότερο. Λίγα λεπτά διαλογισμού, μια μικρή βόλτα στη φύση, μερικές ασκήσεις γιόγκα, χαλαρές αναπνοές, λίγη ευχάριστη μουσική ίσως είναι το μυστικό που αναζητάς.
Μάθε να ελέγχεις τα νεύρα σου, τις εκρήξεις σου, τις αρνητικές σου σκέψεις. Μάθε να ξεπερνάς με ευκολία τις κακοτοπιές της μέρας, μην αφήνεις το περιβάλλον αν σε στραπατσάρει. Η ψυχική και σωματική σου υγεία είναι ύψιστα αγαθά. Προστάτεψέ τα. Δύσκολο στην πράξη αλλά αναγκαίο και σημαντικό. Μην καταφεύγεις στα φάρμακα για να κουκουλώσεις τα συμπτώματα. Βρες τρόπο να αποφεύγεις και να αφοπλίζεις την αιτία.
Παρατήρησε τα πρώτα σημάδια του προβλήματος
Προσπάθησε να αντιλαμβάνεσαι τι πραγματικά γίνεται τριγύρω σου. Δες τα πράγματα πιο σφαιρικά. Κράτα σημειώσεις, ώστε την επόμενη να διακρίνεις εγκαίρως τι είναι αυτό που σε πνίγει και σε οδηγεί στην έκρηξη. Προσπάθησε να μειώσεις το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως το μεγαλοποιούμε. Μην αφήνεις διάφορα μικροπράγματα να αποκτούν δυσθεώρητες διαστάσεις.
Μην επιτρέπεις σε ψύλλου πήδημα να γίνεται αιτία σύρραξης και πηγή μόνιμης πίκρας και απύθμενου θυμού. Δεν είσαι ο μοναδικός που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη ζωή. Άλλοι έχουν τεράστια προβλήματα συγκριτικά με σένα και δεν χάνουν το χαμόγελό τους. Πάρε κουράγιο και παράδειγμα από αυτούς. Όλα είναι περαστικά, Αποστασιοποιήσου λίγο από τα άσχημα. Μην τα παίρνεις όλα κατάκαρδα και στα σοβαρά.
Κάτσε και βρες λοιπόν τρόπους χαλάρωσης και αντιμετώπισης της πίεσης. Μάθε να αναγνωρίζεις σημεία που σε οδηγούν στην έκρηξη και αφόπλισέ τα εγκαίρως. Χτίσε τις αντιστάσεις σου. Μην γίνεσαι θύμα. Προετοιμάσου και μάθε να ανταποκρίνεσαι με ηρεμία και χαλαρότητα.
Μην αντιδράς βιαστικά και λανθασμένα. Όλα είναι περαστικά και δεν αξίζει να θυσιάζεις την ηρεμία σου και την υγεία σου. Μην υιοθετείς τα προβλήματα των άλλων και μη γίνεσαι προέκταση του δικού τους θυμού. Εύχομαι να δράσεις. Κάνε προτεραιότητα την υγεία σου και την ευτυχία σου.
Μαθητής κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης και της τέχνης της επιτυχίας ο κ. Αραχωβίτης είναι εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του εταιρείες και ατομικά μαθήματα. Είναι ειδικός στην επικοινωνία (δημόσια ομιλία, παρουσιάσεις, γλώσσα του σώματος κ.λ.π.)
- Υπάρχουν δύο τρόποι να ζεις τη ζωή. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα - 24 Οκτωβρίου 2019
- Το παιδί χρειάζεται τα γράμματα όσο χρειάζεται και το παιχνίδι στη φύση… - 27 Σεπτεμβρίου 2019
- Θυμός: Οι συνέπειές του και τι μπορούμε να κάνουμε για τον έλεγχό του - 19 Σεπτεμβρίου 2019