, , ,

Ο διαχωρισμός είναι α-σθένεια

Από τη στιγμή που θα πιστέψεις ότι είσαι χωρισμένος από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε, αφήνεις χώρο για την καχυποψία, το φόβο, τον ανταγωνισμό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Robert Holden «Στροφή Στην Ευτυχία», Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ο διαχωρισμός είναι η μεγάλη ψευδαίσθηση. Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν τον αποκαλούσε οπτική παραίσθηση. Ο Γιασουτάνι Ρόσι, ο πνευματικός δάσκαλος, έλεγε: “Η βασική παραίσθηση της ανθρωπότητας είναι ότι υποθέτει πως εγώ είμαι εδώ κι εσύ είσαι εκεί”.

Advertisment

Η αλήθεια είναι ότι δεν είσαι ποτέ χωρισμένος από οτιδήποτε. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος ανάμεσα σ’ εσένα και στο θεό. Και δεν είσαι ποτέ χωρισμένος από τη ζωή ή την υπο-ατομική ενότητα που φτιάχνει βουνά, αμέθυστους κι αστέρια. Ο διαχωρισμός είναι η μεγάλη αρρώστια της ανθρωπότητας. Επειδή πιστεύεις ότι είσαι χωρισμένος από τους άλλους, ξένος προς την υπόλοιπη ζωή, βιώνεις έλλειψη, μόχθο, σύγκρουση, αρρώστια και πόνο. Σκέψου το! Είναι αδύνατον να αισθάνεσαι ολοκληρωτικά συνδεδεμένος με τη ζωή και να έχεις κατάθλιψη. Είναι αδύνατον να βιώνεις καθαρή ενότητα και να έχεις άγχος. Είναι αδύνατον να σμίγεις χωρίς όρους με κάποιον και να έχεις φόβο. Είναι αδύνατον να είσαι στο Θεό και στην κόλαση.

Ο διαχωρισμός είναι κόλαση. Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να περιφράξεις ένα κομμάτι του όλου και να το ονομάσεις “εαυτό”, “δικό μου” και “ιδιοκτησία μου”, το αντίτιμο που πληρώνεις γι’ αυτά τα αποκτήματα είναι να νιώθεις αποξενωμένος, αποκομμένος και αποσυνδεδεμένος από ολόκληρο το χώρο της δημιουργίας. Τα αισθάνεσαι όλα έξω από “σένα”, και αυτό το “όλα” περιλαμβάνει την ευτυχία, την αγάπη, τη γαλήνη, τον ουρανό και το Θεό. Η λέξη “κόλαση”*, στα παλιά Αγγλικά, σημαίνει “φράχτης” ή “σύνορο”.

Ο διαχωρισμός, από την ίδια του τη φύση, είναι βίαιος. Από τη στιγμή που θα πιστέψεις ότι είσαι χωρισμένος από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε, αφήνεις χώρο για την καχυποψία, το φόβο, την αμυντικότητα, τον ανταγωνισμό, το φθόνο και την επίθεση. Εξαιτίας του διαχωρισμού, είσαι τώρα εσύ ενάντια στον κόσμο, εσύ ενάντια στο γείτονα σου, εσύ ενάντια στην αδελφό σου, εσύ ενάντια σ’ “αυτούς”, εσύ ενάντια στο Θεό. Και επειδή φοβάσαι υπερβολικά να δώσεις αγάπη σε οτιδήποτε δεν είναι “δικό σου”, υποφέρεις ακόμη περισσότερο.

Advertisment

Ο διαχωρισμός είναι σαν καρκίνος. Στη δουλειά μου, έχω ανακαλύψει ότι ο χωρισμός από τον αληθινό, έμφυτο εαυτό σου παίζει ρόλο σε κάθε αρρώστια και δυστυχία. Ο χωρισμός από την έμφυτη ολότητα σου μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, κάνοντας σε να νιώθεις ξεκομμένος από τη φύση, από την ανθρωπότητα, από τα ίδια σου τα συναισθήματα, από τη δημιουργικότητα σου, από τον ανώτερο εαυτό σου κι από την ελπίδα.

Επειδή ο διαχωρισμός είναι η ρίζα της α-σθένειας και του πόνου, για να θεραπευτείς χρειάζεται να ρίξεις τις άμυνες σου, να παραιτηθείς από τα μυστικά σου, να απλώσεις το χέρι σου στους άλλους, να ζητήσεις βοήθεια, να δεχτείς, να αφήσεις τους άλλους να μπουν, να επιτρέψεις την οικειότητα και να σμίξεις μαζί τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση