Βιταμίνη Β12: Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Η βιταμίνη Β12 έχει σημαντική και καίρια θέση στον οργανισμό μας. Τη χρειαζόμαστε για την υγεία του νευρικού ιστού, την εγκεφαλική λειτουργία και την

Βιταμίνη Β12: Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Η βιταμίνη Β12 έχει σημαντική και καίρια θέση στον οργανισμό μας. Τη χρειαζόμαστε για την υγεία του νευρικού ιστού, την εγκεφαλική λειτουργία και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Πολλές φορές ονομάζεται και κομπαλαμίνη.

Σημαντικά στοιχεία για τη βιταμίνη Β12

– Είναι σημαντική για την εγκεφαλική λειτουργία καθώς συνεισφέρει σημαντικά στη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων

Advertisment

– Έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα και αναιμία

– Άτομα άνω των 14 ετών χρειάζεται να καταναλώνουν πάνω από 2.4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 καθημερινά.

– Η Β12 βρίσκεται στο κρέας, αλλά όσοι δεν το καταναλώνουν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα ποσοστά σε μορφή συμπληρώματος.

Advertisment

Μάλιστα, όταν υπάρχει έλλειψή της στο σώμα μας εμφανίζονται ενοχλητικά και πολλές φορές επικίνδυνα συμπτώματα. Ακόμα και μια μικρή έλλειψή της πυροδοτεί συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, σύγχυση, προβλήματα μνήμης και κόπωση. Ωστόσο, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να διαγνωστεί κάποιος με έλλειψη Β12. Χρειάζεται να γίνει αιματολογικός έλεγχος.

Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης αυτής περιλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα, την έλλειψη όρεξης και την απώλεια βάρους. Στα σοβαρότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται νευρολογικές αλλαγές, όπως μούδιασμα και αίσθηση γαργαλητού στα χέρια και στα πόδια. Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν ισορροπία.

Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι:

– Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, πουλερικά)

– Σολομός

– Ψάρια, όπως ο τόνος και η πέστροφα

– Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι

– Αυγά

– Δημητριακά (τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ενισχυμένα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους και η βιταμίνη Β12. Για καλύτερη απορρόφηση, μπορούν να συνδυαστούν με αμύγδαλα, σόγια και βρώμη).

Συνήθως, όσοι ακολουθούν vegan διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από χαμηλά ποσοστά βιταμίνης Β12. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται αναιμία, χορηγούνται συμπληρώματα της βιταμίνης, ώστε να παρέχουν τα απαραίτητα ποσοστά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και του θηλασμού. Πάντα όμως χρειάζεται να προηγείται ένας αιματολογικός έλεγχος.

Πηγές:

https://academic.oup.com/ibdjournal

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4964408/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση