,

Το 2020 ανακηρύσσεται έτος Μελίνας Μερκούρη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σήμερα, 18 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. Με αφορμή λοιπόν τα 100 αυτά χρόνια, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το 2020 ανακηρύσσεται έτος Μελίνας Μερκούρη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σήμερα, 18 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. Με αφορμή λοιπόν τα 100 αυτά χρόνια, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη με στόχο να τιμήσει την ίδια, το έργο και την παρακαταθήκη της στον ελληνικό πολιτισμό. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, οι οποίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Η Μαρία-Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920 στην Αθήνα, από πολιτική οικογένεια. Ήταν κόρη του στρατιωτικού και πολιτικού Σταμάτη Μερκούρη (1895-1967), που διετέλεσε βουλευτής και υπουργός Δεξιών κομμάτων (Λαϊκό Κόμμα, Ελληνικός Συναγερμός), αλλά και βουλευτής της κομμουνιστογενούς ΕΔΑ. Παππούς της ήταν ο γιατρός και πολιτικός Σπύρος Μερκούρης (1856-1939), ο μακροβιότερος δήμαρχος Αθηναίων. Θείος της ήταν ο Γεώργιος Μερκούρης (1886-1943), επιφανής εκπρόσωπος του εθνικοσοσιαλισμού (ναζισμού) στην Ελλάδα, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Advertisment

Το 1943 αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο και την υποκριτική και έτσι έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, την οποία τελείωσε το 1946. Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 με το έργο του Τένεσι Γουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος», που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Στο Θέατρο Τέχνης παρέμεινε μέχρι το 1950 και τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου διακρίθηκε ως ηθοποιός. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 με την θρυλική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα». Η ταινία όμως που της χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών και υποψηφιότητα για Όσκαρ ήταν το «Ποτέ την Κυριακή».

Στη Δικτατορία, η Μελίνα Μερκούρη αυτοεξορίστηκε και προσπάθησε να πολεμήσει το καθεστώς από το εξωτερικό ενημερώνοντας συνεχώς τη διεθνή κοινή γνώμη για την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Μετά την Μεταπολίτευση (το 1974) επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα και ακολούθησε πολιτική καριέρα ως βουλευτής και ως Υπουργός Πολιτισμού.

Advertisment

Φυσικά είναι σε όλο τον κόσμο γνωστό το όραμά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Μελίνα Μερκούρη άφησε την τελευταία της πνοή στις 6 Μαρτίου 1994, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο των πνευμόνων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση