, ,

30 πόλεις μείωσαν τις εκπομπές άνθρακα μετά τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή – Ανάμεσά τους και η Αθήνα

Το Austin, η Αθήνα, η Λισσαβόνα και η Βενετία είναι οι πιο πρόσφατες μεγάλες πόλεις που έχουν μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούν το

30 πόλεις μείωσαν τις εκπομπές άνθρακα μετά τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή – Ανάμεσά τους και η Αθήνα

Το Austin, η Αθήνα, η Λισσαβόνα και η Βενετία είναι οι πιο πρόσφατες μεγάλες πόλεις που έχουν μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια πρόσφατη περιβαλλοντική έκθεση.

Οι σπουδαιότεροι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου πρέπει να πέσουν μέχρι το 2020 ώστε να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμούς Κελσίου. Νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν από την Σύνοδο των C40 επιβεβαιώνει ότι 30 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 58 εκατομμύρια πολίτες, έχουν τώρα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο/ ορόσημο.

Advertisment

Οι 30 πόλεις είναι: Αθήνα, Austin, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βοστόνη, Σικάγο, Κοπεγχάγη, Χαϊδελβέργη, Λισαβόνα, Λονδίνο, Λος Άντζελες , Μαδρίτη, Μελβούρνη, Μιλάνο, Μόντρεαλ, Νέα Ορλεάνη, Νέα Υόρκη, Όσλο, Παρίσι, Φιλαδέλφεια, Πόρτλαντ, Ρώμη, Σαν Φρανσίσκο, Στοκχόλμη, Σίδνεϊ, Τορόντο, Βανκούβερ, Βενετία, Βαρσοβία και Ουάσινγκτον.

Το γεγονός ότι 30 από τις πιο σημαντικές και μεγαλύτερες πόλεις έχουν ήδη αρχίσει να ελέγχουν τις εκπομπές άνθρακα δείχνει ότι είναι δυνατή μια ήπια μετάβαση σε μια οικολογική πρακτική και βρισκόμαστε ήδη καθ’ οδόν γι’ αυτή.

Η ανάλυση των C40 δείχνει ότι, μετά την επίτευξη αυτών των ποσοστών εκπομπών, αυτές οι 30 πόλεις έχουν μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά περίπου 22%. Η Κοπεγχάγη, η πόλη που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο των C40 έχει επιτύχει μείωση κατά περίπου 61%.

Advertisment

Οι δήμαρχοι των πόλεων αναγνωρίζουν τα σοβαρά οικονομικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της δράσης υπέρ του κλίματος και την τελευταία δεκαετία, οι πόλεις που ανήκουν στο δίκτυο των C40 έχουν επιταχύνει τις δράσεις που χρειάζονται για να δημιουργηθούν υγιέστερες, καθαρότερες και πιο επιτυχημένες κοινότητες. Ορισμένα αξιοσημείωτα παραδείγματα της προόδου που έχουν καταφέρει οι πόλεις αυτές τα προηγούμενα 10 χρόνια:

– Σήμερα, 82 πόλεις έχουν εφαρμόσει κοινόχρηστα συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, συγκριτικά με 13 που υπήρχαν το 2009.

– Υπάρχουν τώρα πάνω από 66.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους των πόλεων που ανήκουν στο δίκτυο, συγκριτικά με τα 100 που υπήρχαν το 2009.

– 24 πόλεις έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν 100% ανανεώσιμο ηλεκτρισμό μέχρι το 2030, συγκριτικά με τις 4 που υπήρχαν το 2009.

– 18 πόλεις έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τα πλαστικά μίας χρήσης, συγκριτικά με 2 που υπήρχαν το 2009.

– 17 πόλεις έχουν τώρα θέσει περιορισμούς σχετικά με τα οχήματα που ρυπαίνουν πολύ την ατμόσφαιρα, συγκριτικά με τις 3 που υπήρχαν το 2009.

[toggle title="Πηγές"]

https://c40-production-images.s3.amazonaws.com/other_uploads/images/1923_Peaking_emissions_Media_Pack_Extended_version.original.pdf?1536847923

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση