Το άγχος του φθινοπώρου: Γιατί μπορεί να νιώθουμε πιο στρεσαρισμένοι αυτή την εποχή

Καθώς οι διακοπές και οι ανέμελες στιγμές τους μας φαίνονται ήδη αρκετά μακριά και το φθινόπωρο φέρνει την αλλαγή, κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως νιώθουν

Το άγχος του φθινοπώρου: Γιατί μπορεί να νιώθουμε πιο στρεσαρισμένοι αυτή την εποχή

Καθώς οι διακοπές και οι ανέμελες στιγμές τους μας φαίνονται ήδη αρκετά μακριά και το φθινόπωρο φέρνει την αλλαγή, κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως νιώθουν πιο αγχωμένοι. Το φθινόπωρο, υπάρχει μια τάση να εμφανίζεται ένα είδος άγχους, που δεν φαίνεται να πυροδοτείται από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα και επανέρχεται κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν συνειδητοποιούμε πόσο συχνό είναι το άγχος του φθινοπώρου και ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ορισμένα βήματα. Τα συχνότερα συμπτώματα του φθινοπωρινού άγχους είναι:

– Έλλειψη διάθεσης και τάση κατάθλιψης
– Άγχος και έντονη ανησυχία
– Λήθαργος, υπνηλία κα κόπωση
– Έλλειψη ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες

Μία από τις αιτίες, ειδικότερα στα βορειότερα σημεία, είναι η μείωση των ωρών της ημέρας, που προκαλεί μείωση των επιπέδων σεροτονίνης. Αυτή η σημαντική ορμόνη επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη και τα μοτίβα ύπνου. Παρατηρείται επίσης μια αύξηση στην ορμόνη μελατονίνη, η οποία τείνει να μας κάνει να νιώθουμε ολοένα και μεγαλύτερη υπνηλία και μελαγχολία. Η λιγότερη βιταμίνη D είναι επίσης μια επίδραση της μικρότερης ημέρας.

Επιπλέον, καθώς ο καιρός χειροτερεύει, περνάμε όλο και λιγότερο χρόνο έξω και κινούμαστε λιγότερο. Ωστόσο, το φθινοπωρινό άγχος δεν είναι μια αναγνωρισμένη διαταραχή. Συνήθως μιλάμε για εποχιακή κατάθλιψη. Εδώ φυσικά υπάρχει μια διαφορά: το άγχος αυξάνεται και υπάρχει μια επιπλέον ανησυχία άγνωστης προέλευσης.

Από την άλλη πλευρά, οι μεταβάσεις προκαλούν επίσης άγχος. Όσοι, λοιπόν, αυτή την εποχή έρχονται σε επαφή με αλλαγές στις συνθήκες ζωής, όπως μια νέα εργασία, η επιστροφή στην καθημερινότητα, η αλλαγή τάξης στο σχολείο, μπορεί να νιώθουν ένα αυξημένο άγχος, να δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να κοιμούνται συνεπώς λιγότερο.

Μια άλλη εξήγηση για τα αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είναι και αυτό που ονομάζεται συχνά ως «επετειακή αντίδραση». Για παράδειγμα, καθώς μπαίνουμε σε πιο κρύους μήνες και βλέπουμε λιγότερο μέρα, θυμόμαστε ότι ο χειμώνας είναι κοντά.

Το τέλος του καλοκαιριού μπορεί επίσης να φέρει σκέψεις που σχετίζονται με το ότι μπορεί να μετανιώσαμε για πράγματα που δεν κάναμε αλλά θέλαμε να βιώσουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος του φθινοπώρου;

Ένας τρόπος να αποφύγουμε την ανεξήγητη ανησυχία και μελαγχολία είναι να περνάμε περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες, ακόμα κι αν κάποιες φορές πιεζόμαστε. Από την άλλη, αν νιώθουμε κόπωση και έντονη υπνηλία κάποιες μέρες, είναι καλύτερο να ακούμε το σώμα μας και να κοιμόμαστε όσο νωρίτερα θέλουμε.

Στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, συμπεριλαμβάνεται και η καθημερινή άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά, καθώς είναι ζωτικό κομμάτι της ψυχικής μας υγείας. Μια άλλη λύση, αν νιώθετε ότι «βουλιάζετε» και πάλι στην καθημερινότητα είναι να ξεκινήσετε κάτι νέο, όπως ένα χόμπι.

Τέλος, αντί να συσχετίζετε το φθινόπωρο με αρνητικές εμπειρίες, προσπαθήστε να το δείτε διαφορετικά, αναπλαισιώνοντάς το. Συνηθίζουμε να εστιάζουμε στην απώλεια. Σε αυτή την περίπτωση, είναι η απώλεια των διακοπών, του καλοκαιριού και των συναισθημάτων που αυτό φέρνει. Αντί να σκεφτόμαστε έτσι, μπορούμε να σκεφτούμε τα πολλά θετικά που έχει να μας προσφέρει η κάθε εποχή, όπως τα Χριστούγεννα ή ένας ζεστός καφές με φίλους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε