, , ,

Δείκτης ισότητας των φύλων 2019: Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσίευσε τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι κινείται

Δείκτης ισότητας των φύλων 2019: Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσίευσε τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι κινείται ακόμα με αργούς ρυθμούς όσον αφορά στην ισότητα των φύλων σε όλους του τομείς. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία της ΕΕ για την ισότητα των φύλων ανέβηκε στο 67,4, μόλις ένα βαθμό από την έκδοση του 2017.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιουρόβα δηλώνει σχετικά με τα αποτελέσματα: «Προχωρούμε με μικρά βήματα. Ωστόσο, είμαι περήφανη για ό,τι έχουμε καταφέρει, ιδίως με τους νέους κανόνες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι είναι η αλλαγή που πρέπει να επιταχυνθεί στην αγορά εργασίας. Η οδηγία μας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία εγκρίθηκε φέτος, μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η Σουηδία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με 83,6 βαθμούς και αμέσως μετά ακολουθεί η Δανία με 77,5 βαθμούς. Η Ελλάδα και η Ουγγαρία από την άλλη μεριά έχουν ακόμα έναν μακρύ δρόμο μπροστά τους καθώς και οι δύο σκοράρουν κάτω και από τους 52 βαθμούς.

Τη μεγαλύτερη πρόοδο έχουν καταφέρει η Πορτογαλία η οποία σκαρφάλωσε 3,9 βαθμούς και αμέσως μετά η Εσθονία με 3,1 βαθμούς. Ο σημαντικός και αντιπροσωπευτικός αυτός δείκτης αξιολογεί την ισότητα των φύλων σε όσα κράτη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έξι τομείς: χρήματα, εργασία, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία. Επιπλέον, εξετάζονται η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες.

Δείκτης ισότητας των φύλων 2019: Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη

Για την Ελλάδα, οι δείκτες είναι ως εξής:

– Εργασία: 64,2

– Υγεία: 83,5

– Χρήματα: 71,4

– Εξουσία – Δύναμη: 24,3

– Χρόνος: 44,7

– Γνώση – Εκπαίδευση: 55,7

Αν και η χώρα μας είχε βελτιωθεί κατά 4.4 μονάδες από το 2005 έως το 2017, φαίνεται ότι φέτος συγκέντρωσε τις λιγότερες μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα ήταν η μοναδική χώρα που το 2013 είχε επιδεινώσει τη θέση της.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://eige.europa.eu/news/gender-equality-index-2019-still-far-finish-line

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε