2 στους 5 εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019, το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας που

2 στους 5 εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019, το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε για την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά, δεδομένης της ευαίσθητης ηλικίας της εφηβείας και των στοιχείων που αποκαλύφθηκαν.

Αποδείχθηκε ότι 2 στους 5 εφήβους (το 43,2%) δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή που έχουν. Πιο συγκεκριμένα, τα κορίτσια παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό από τα αγόρια (48,0% και 38,4%, αντίστοιχα). Η έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή τους αυξάνεται και με την ηλικία κατά τη διάρκεια της εφηβείας: στην ηλικία των 11 ετών είναι 23,6%, στα 13 εκτοξεύεται στο 49,9% και στα 15 πια έτη φθάνει στο 55,0%.

Advertisment

Συγκριτικά με άλλες παλαιότερες έρευνες, φαίνεται μια αύξηση του ποσοστού χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή από το 2002 έως πέρυσι το 2018, δηλαδή από 30,3% σε 43,2%.

Επιπλέον εξετάστηκε το πώς οι ίδιοι οι έφηβοι αξιολογούν την υγεία τους και 1 στους 12 (το 8.1%) θεωρεί ότι η υγεία του είναι μέτρια έως κακή, με τα κορίτσια πάλι να απαντούν συχνότερα αρνητικά σε σύγκριση με τα αγόρια (9.5% αντί για 6.7% για τα αγόρια). Αυτές οι απαντήσεις αυξάνοντας όσο αυξανόταν και η ηλικία, ακριβώς όπως ίσχυε και για την ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τις απαντήσεις αυτές με παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας των εφήβων. Αποδείχτηκε ότι πάνω από τους μισούς εφήβους των οποίων η οικογένεια ανήκει στα κατώτερα οικονομικά στρώματα απάντησαν ότι δεν νιώθουν ικανοποίηση από τη ζωή τους. Επίσης, 1 στους 9 εφήβους που ανήκει στο κατώτερο οικονομικό στρώμα αξιολογεί την υγεία του ως «κακή» ή «μέτρια».

Advertisment

Όσον αφορά στα συμπτώματα που βιώνουν οι έφηβοι στην καθημερινότητά τους, αναφέρονται συχνότερα τουλάχιστον τρία συμπτώματα που εμφανίζονται μέσα στην εβδομάδα: νευρικότητα (36,6%), δυσθυμία (36,5%) και ακεφιά (22,8%). Παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι το χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης σχετίζεται με τις σχέσεις με συνομηλίκους και γονείς, και πολλές φορές με την αρνητική εικόνα για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση