,

Έρευνα: Οι Έλληνες κάνουν ανακύκλωση αλλά αγνοούν βασικούς τρόπους λειτουργίας της

Η Greenpeace διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα για την ανακύκλωση, στην οποία συμμετείχαν 6.631 συμμετέχοντες απ’ όλη τη χώρα. Η έρευνα έγινε με αφορμή τις επικείμενες

Έρευνα: Οι Έλληνες κάνουν ανακύκλωση αλλά αγνοούν βασικούς τρόπους λειτουργίας της

Η Greenpeace διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα για την ανακύκλωση, στην οποία συμμετείχαν 6.631 συμμετέχοντες απ’ όλη τη χώρα. Η έρευνα έγινε με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες θα ενισχύσουν την κυκλική οικονομία, αλλά και θα προσπαθήσουν να απαλείψουν τα πλαστικά μίας χρήσης.

Η οικολογική οργάνωση ρώτησε τους Έλληνες ποιος πιστεύουν ότι είναι ο ρόλος της ανακύκλωσης και ποιες είναι οι γνώσεις τους πάνω σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην επιτέλεση του ρόλου αυτού. Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 και τελείωσε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Advertisment

Το 87.6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανακύκλωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το περιβάλλον και το 73% θεωρεί ότι η πράξη αυτή είναι η σημαντικότερη βοήθεια που παρέχουν οι πολίτες προς αυτό. Επιπροσθέτως, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι η αγορά ενός προϊόντος επηρεάζεται από το αν έχει δυνατότητα ανακύκλωσης ή όχι και μάλιστα το 92% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι ανακυκλώνει κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, αν και αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, οι ερωτηθέντες φάνηκε να έχουν ένα εμφανές έλλειμμα γνώσης όσον αφορά σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών. Συγκεκριμένα, φάνηκε πως μόνο το 9.4% των συμμετεχόντων γνωρίζει ότι το σήμα Green Dot δηλώνει πως η εταιρία συμμετέχει σε κάποιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Αντιθέτως, το 52% πιστεύει πως το σήμα δηλώνει ότι μια συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη και το 12.5% ότι είναι από ανακυκλωμένο υλικό, ενώ το 26% όλα τα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν έχουν πρακτικές γνώσεις πάνω σε τέτοια ζητήματα.

Advertisment

Ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακύκλωση αποτελεί για την πλειοψηφία της κοινωνίας τη βασική απάντηση στο ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Συνιστά πράγματι μία βελτίωση και μία πρόοδο προς ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης. Ωστόσο, ειδικά στο κομμάτι του πλαστικού, η γνώση μας για το τι είναι τελικά ανακυκλώσιμο και το τι μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα ελλιπής».

Ωστόσο, γι’ αυτή την έλλειψη γνώσης δεν ευθύνονται οι πολίτες, αλλά η ίδια η πολιτεία και οι εταιρίες τόσο διάθεσης των συσκευασιών, όσο και διαχείρισης των απορριμμάτων, διότι φαίνεται πως δεν δίνουν σωστές πληροφορίες για πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται και αφορούν στην ανακύκλωση. Ο κ. Άλκης Καφετζής προσθέτει πως «Κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο τον κλάδο της ανακύκλωσης, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί, αλλά ακόμα περισσότερο, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να το κρύβουμε κάτω από το χαλί».

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

www.greenpeace.org/greece/issues/plastika/9468/anakyklosi-plastikou-mias-xrisis-mia-ypothesi-ipsilon-prosdokion-se-thola-nera

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση