, ,

Ο Bansky έστειλε σκάφος για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Ο Βρετανός street artist Banksy χρηματοδότησε ένα σκάφος για τη διάσωση των προσφύγων με στόχο να προσεγγίσει να φτάσει στην Ευρώπη από τη Βόρεια

Ο Bansky έστειλε σκάφος για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Ο Βρετανός street artist Banksy χρηματοδότησε ένα σκάφος για τη διάσωση των προσφύγων με στόχο να προσεγγίσει να φτάσει στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον Guardian.

Το σκάφος, που ονομάζεται Louise Michel (το όνομα δόθηκε από Γαλλίδα φεμινίστρια αναρχική προσωπικότητα του 19ου αιώνα), ξεκίνησε κάτω από άκρα μυστικότητα στις 18 Αυγούστου από το Ισπανικό λιμάνι της Burriana, κοντά στη Βαλένθια και τώρα βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο, όπου έχει διασώσει αρκετές δεκάδες πρόσφυγες.

Advertisment

Αναζητά ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους επιβάτες ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλές σκάφος ή περιοχή της Ευρώπης. Το πλήρωμα αποτελείται από Ευρωπαίους ακτιβιστές με μακρά εμπειρία στην αναζήτηση και στις επιχειρήσεις διάσωσης. Μάλιστα έχουν ήδη βοηθήσει σε δύο άλλες επιχειρήσεις διάσωσης που περιελάμβαναν συνολικά 105 ανθρώπους, που τώρα βρίσκονται στο μεγαλύτερο διασωστικό σκάφος Sea-Watch 4, ιδιοκτησίας ΜΚΟ.

Το Louise Michel είναι φιλοτεχνημένο από τον ίδιο τον Banksy: έχει στοιχεία ανοιχτού ροζ και στο σκαρί του υπάρχει ζωγραφισμένο ένα ένα κορίτσι με σωσίβιο. Η πλώρη του είναι βαμμένη ροζ και στα πλαϊνά γράφει με τεράστια κεφαλαία γράμματα «ΔΙΑΣΩΣΗ».

Η δράση του μεγάλου καλλιτέχνη όμως ξεκινά από τον Σεπτέμβρη του 2019, όπου έστειλε ένα email στην Pia Klemp, την πρώην καπετάνισσα πολλών ΜΚΟ σκαφών που έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Advertisment

Ο Bansky έστειλε σκάφος για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

«Γεια σου Pia, διάβασα την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι φοβερή. Είμαι ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία και έχω κάνει μερικά έργα για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα σκάφος; Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με. Συγχαρητήρια. Banksy».

Η Klemp αρχικά θεώρησε ότι επρόκειτο για φάρσα, αλλά τώρα αναφέρει ότι επιλέχθηκε από τον Banksy λόγω της πολιτικής της δράσης: «Δεν βλέπω την θαλάσσια διάσωση ως μια ανθρωπιστική πράξη, αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα». Έχει ξεκαθαρίσει ότι η εμπλοκή του Banksy στην επιχείρηση τελειώνει στην παροχή οικονομικής στήριξης. «Ο Banksy δεν παριστάνει ότι γνωρίζει περισσότερα από εμάς στην διαχείριση του πλοίου και εμείς δεν παριστάνουμε τους καλλιτέχνες».

Το Louise Michel έχει ταχύτητα 27 κόμβων και μπορεί να πλεύσει ταχύτερα από την λιβυκή ακτοφυλακή ώστε οι πρόσφυγες να αποφύγουν τους χώρους συγκέντρωσης στη χώρα αυτή. Κι αυτό διότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν τη Λιβύη ότι κακομεταχειρίζονται τους διασωθέντες και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα πωλούν ανθρώπους σε στρατιωτικές ομάδες.

Πηγή:

www.theguardian.com/world/2020/aug/27/banksy-funds-refugee-rescue-boat-operating-in-mediterranean

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση