Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τεστ που εντοπίζει τη νόσο του Lyme σε μόνο 15 λεπτά

Η βορρελίωση ή Νόσος του Lyme είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από ένα

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τεστ που εντοπίζει τη νόσο του Lyme σε μόνο 15 λεπτά

Η βορρελίωση ή Νόσος του Lyme είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από ένα συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού. Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι ελέγχου και διάγνωσης χρειάζονταν μέρες ή εβδομάδες – ορισμένες φορές και περισσότερο – για να βγάλουν σίγουρα αποτελέσματα.

Επιτέλους όμως μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα γρήγορο τεστ μικρορευστοποίησης που μπορεί να εντοπίσει τη νόσο Lyme σε μόλις 15 λεπτά. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές, καρδιακές και/ή ρευματολογικές επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Advertisment

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Sam Sia, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής ανέπτυξε ένα ταχύτερο τεστ μικρορευστοποίησης που μπορεί να εντοπίσει τη νόσο του Lyme με παρόμοια ακρίβεια με τα μέχρι σήμερα τεστ διάγνωσης, αλλά σε λιγότερο χρόνο.

«Τα ευρήματά μας είναι τα πρώτα που καταδεικνύουν ότι η διάγνωση της νόσου του Lyme μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μορφή μικρορευστού που μπορεί να προσφέρει ταχέως ποσοτικά αποτελέσματα», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό σημαίνει ότι το τεστ μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα από έναν γιατρό, χωρίς να χρονοτριβεί στέλνοντας τα δείγματα σε κάποιο εργαστήριο».

Η ομάδα του Sia συνεργάστηκε με ένα τεχνολογικό κέντρο. Μαζί βρήκαν έναν συνδυασμό τριών πρωτεϊνών που αναγνώριζαν αντισώματα συγκεκριμένα για το βακτήριο B. burgdorferi bacterium. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Microbiology. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 142 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με πρώιμα στάδια της νόσου, υγιή άτομα από περιοχές όπου η νόσος ήταν ενδημική και σε άτομα με αρθρίτιδα Lyme.

Advertisment

«Ενώ η δοκιμασία θα απαιτήσει περισσότερη βελτίωση και δοκιμασία πριν να εγκριθεί για ευρεία χρήση ως δοκιμή για τη νόσο Lyme, τα αποτελέσματά μας είναι πολύ συναρπαστικά», ανέφερε ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, Siddarth Arumugam. Αυτή η πρόοδος στο ζήτημα της διάγνωσης πρόκειται στο μέλλον να βοηθήσει στη χρήση ενός γρήγορου τεστ που θα εντοπίζει νωρίτερα τη νόσο και θα προλαβαίνει τα δυσάρεστα και επικίνδυνα συμπτώματα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://jcm.asm.org/content/early/2019/10/03/JCM.01142-19

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση