,

Ερευνητές αναζητούν το κλειδί ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ στα στάδια του… ύπνου!

Η λειτουργία του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια του ύπνου δείχνει στους επιστήμονες τον δρόμο για τη θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές αναζητούν το κλειδί ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ στα στάδια του... ύπνου!

Πολύτιμος όσο και η θεραπεία εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να αποδειχθεί ο ύπνος. Η λειτουργία του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια του ύπνου και ειδικά οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη φάση REM «δείχνουν» στους επιστήμονες τον δρόμο για τη θεραπεία ασθενειών που αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Το στάδιο REM-Rapid Eye Movement- είναι το στάδιο εκείνο του ύπνου που βλέπουμε όνειρα ακόμη και αν δεν τα θυμόμαστε. Τα οφέλη του ύπνου είναι αναμφισβήτητα. Κατά τη διάρκειά του δεν ξεκουράζεται μόνο το σώμα, αλλά κυρίως ο εγκέφαλός μας, ο οποίος για την ακρίβεια ανανεώνεται κατά τη φάση REM.

Advertisment

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tsukuba στην Ιαπωνία ερεύνησαν τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους η κίνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στα αγγεία του εγκεφαλικού φλοιού ήταν πολύ πιο έντονη στη φάση REM.

«Υπήρξε μια μαζική ροή ερυθρών αιμοσφαιρίων μέσω των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αλλά καμία διαφορά μεταξύ του συνηθισμένου ύπνου και της αφύπνισης, γεγονός που δείχνει ότι ο ύπνος REM είναι μια μοναδική κατάσταση», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Yu Hayashi.

Η ροή του αίματος θεωρείται σημαντική τόσο για την παραγωγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, όσο και για την απομάκρυνση υποπροϊόντων από τη λειτουργία των νευρώνων, γεγονός που συμβάλλει στην ανανέωση του εγκεφάλου.

Advertisment

Εκτός από την αυξημένη ροή αίματος κατά τη φάση REM, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ακόμη παράγοντα που φαίνεται να ευθύνεται –τουλάχιστον εν μέρει– για τις αυξομειώσεις στη ροή του αίματος, τους υποδοχείς Αδενοσίνης Α2a.

Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν τους συγκεκριμένους υποδοχείς, διαπίστωσαν ότι η ροή του αίματος δεν αυξήθηκε σημαντικά. Έτσι συμπέραναν ότι οι υποδοχείς Α2a είναι απαραίτητοι για να υπάρξει αποτελεσματικός του εγκεφάλου.

Η έρευνα και τα ευρήματά της θεωρούνται σημαντικά καθώς διάφορες νευροεκφυλικστές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέονται με χαμηλά επίπεδα REM και χαμηλή ροή αίματος στα αγγεία.

Ίσως το κλειδί για μια θεραπεία που θα αλλάξει εντελώς την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και όχι μόνο να είναι η ενίσχυση των υποδοχέων Αδενοσίνης Α2a. Το γεγονός αυτό μένει να μελετηθεί περισσότερο, ωστόσο η αρχή είναι ήδη πραγματικότητα…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση