, ,

Εξερευνώντας την Ισλανδία – Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull

Αφού προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Κέφλαβικ βρήκαμε ένα απομονωμένο μέρος για να στήσουμε τις σκηνές μας. Το κρύο στις 2 η ώρα το βράδυ

Εξερευνώντας την Ισλανδία - Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull

Αφού προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Κέφλαβικ βρήκαμε ένα απομονωμένο μέρος για να στήσουμε τις σκηνές μας. Το κρύο στις 2 η ώρα το βράδυ έφτανε τους -4 και το στήσιμο της σκηνής μας ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.

Κοιμηθήκαμε 3 ώρες και αφού μαζέψαμε τα πράγματά μας τα ξημερώματα, κατευθυνθήκαμε προς τα νότια της χώρας ακολουθώντας τον θρυλικό Ring Road Iceland ο οποίος εκτείνεται κυκλικά σε όλο το νησί με μήκος 1350 χιλιόμετρα.

Advertisment

Ισλανδία, Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull Ισλανδία, Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull

Σήμερα συναντήσαμε μία φίλη μου που είναι οδηγός παγετώνων, την Μαρία Λαγού. Στόχος μας σήμερα είναι να αναρριχηθούμε σε έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της περιοχής, τον παγετώνα Solheimajokull. Mάλιστα, το μήκος του παγετώνα μέσα σε 10 χρόνια έχει μειωθεί δραματικά (σχεδόν 900 μέτρα) λόγω της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στα επόμενα 8 χρόνια το αρχικό παγετωνικό τμήμα που είναι προσβάσιμο για τους επισκέπτες σήμερα, θα χαθεί. Οι εξωτερικές επιφάνειες του παγετώνα είναι καλυμμένες με ένα λεπτό πέπλο ηφαιστιακής σκόνης, η οποία κάλυψε αχανείς παγετωνικές εκτάσεις το 2010 (εξαιτίας της έκρηξης ηφαιστείου η οποία προκάλεσε μάλιστα σε όλη την Ευρώπη πρόβλημα στις αερομεταφορές).

Advertisment

Ισλανδία, Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull Ισλανδία, Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull

Αφού φτάσαμε στον στόχο μας που ήταν το κεντρικό τμήμα του πλατώ, κατευθυνθήκαμε σε δύο από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ισλανδίας, τον Seljalandfoss και τον μικρό κρυφό καταρράκτη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Ο υποαρκτικός καιρός της περιοχής δημιουργεί μεγάλα τμήματα πάγου τον χειμώνα με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να σχηματίζονται αμέτρητοι καταρράκτες κατα μήκος της ευρύτερης περιοχής.

Ισλανδία, Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull Ισλανδία, Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull Ισλανδία, Ημέρα 1η: Αναρρίχηση στον παγετώνα Sólheimajökull

O Mάριος Γιαννάκου έχει βρεθεί στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία δύο από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες στον κόσμο, να τρέξει στον αγώνα 150 χιλιομέτρων στην Αρκτική και να διασχίσει 270 χλμ στην έρημο Al Marmoom. Αυτή τη φορά εξερευνά τα πανέμορφα τοπία της Ισλανδίας. Εμείς ακολουθούμε τα βήματά του και σας τα παρουσιάζουμε μέρα με τη μέρα μέσα από τη στήλη “Οδοιπορικό στην Ισλανδία με τον Μάριο Γιαννάκου”. Δείτε όλα τα άρθρα της στήλης πατώντας εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση