,

Πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη

Οι δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πολλές, και θα λέγαμε με μαθηματική ακρίβεια δεδομένες. Οι προσωπικές ανηφόρες που καλούμαστε οι άνθρωποι να

Πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη

Οι δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πολλές, και θα λέγαμε με μαθηματική ακρίβεια δεδομένες. Οι προσωπικές ανηφόρες που καλούμαστε οι άνθρωποι να ανέβουμε είναι μια ευκαιρία για να ανέβουμε. Η ανηφόρα έχει πάντα ανάβαση και η ανάβαση μας οδηγεί πάντα προς μια όμορφη θέα.

Παλαιότερα ήμουν σαν άνθρωπος πολύ δύσπιστος, αρνητικά προσκείμενος σε ό,τι πρόβλημα εμφανιζόταν μπροστά μου. Ερωτήσεις του τύπου “γιατί να συμβεί σε μένα αυτό;’”, “πώς θα το αντιμετωπίσω;’’ ή “πώς θα βγω από αυτή την κατάσταση;’’ ήταν μερικές από τις σκέψεις που μου δημιουργούν μια εσωτερική εσωστρέφεια και κυρίως μία δίνη αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργούσε πολλές φορές καινούργια προβλήματα.

Advertisment

Η αρνητικότητα φέρνει αρνητικότητα και οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε προβλήματα. Σήμερα το πρόβλημα έχει την ονομασία COVID-19 και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να βρούμε τα ψυχικά αποθέματα και να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα.

Μείνε μέσα στο σπίτι σου/μείνε με τον εαυτό σου – Θυμήσου πόσες φορές είπες ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο με σένα για να ανασυνταχθείς και να κάνεις μια συζήτηση με τον εαυτό σου αποστασιοποιημένος από υποχρεώσεις, ωράρια και προθεσμίες. Τώρα είναι η ώρα.

Κάτσε και γράψε σε ένα χαρτί όλους τους στόχους που έχεις πετύχει και όλους τους στόχους που θέλεις να πετύχεις στο μέλλον. Το self management είναι ιδανικό για την εποχή αυτή. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από την επένδυση στον εαυτό μας. Είναι η ώρα να διορθώσουμε πράγματα και να ανασυνταχθούμε εσωτερικά.

Advertisment

Πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη

Επαγγελματική «ανασύνταξη»

Χρονικά είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε μία συνολική αποτίμηση στον επαγγελματικό τομέα είτε είσαι εργαζόμενος υπάλληλος είτε εργοδότης. Έχεις τη δυνατότητα να δεις λάθη και επιτυχίες και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα ώστε να είσαι έτοιμος και με ξεκάθαρη στρατηγική όταν περάσει η μπόρα. Η ζωή προχωρά είτε το θέλουμε είτε όχι.

Όλα προχωρούν και επιβιώνει ο πιο ικανός. Πρέπει να μείνουμε πιστοί στους στόχους μας αλλά να γίνουμε και ευέλικτοι στην υλοποίησή τους. Εξάλλου, σύμφωνα με το Harvard Business Review, η ευελιξία και η προσαρμογή είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μία εταιρία ή οργανισμός στην σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Προσωπικά, δουλεύοντας για μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες στο κομμάτι του Process Mapping & Reengineering, αντιμετωπίζουμε την κάθε κρίση ως μία ευκαιρία για επενδύσεις και επανασχεδιασμό προτάσεων και στρατηγικής.

Πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη

Ασχολήσου με πράγματα που αγαπάς

Ο προσωπικός μου χρόνος, φαντάζομαι και ο δικός σας, ήταν ελάχιστος πριν από αυτή την “καραντίνα’’ . Είναι μια ευκαιρία λοιπόν για να ασχοληθείτε με πράγματα που τα αφήσατε σε αδράνεια και παύση λόγω έλλειψης χρόνου. Ένα καλό βιβλίο, η οργάνωση παλιών φωτογραφιών, η μουσική ή η αποτύπωση ιδεών και σκέψεων πάνω στο χαρτί είναι μερικές ωραίες ιδέες για να περάσουμε τον χρόνο μας ποιοτικά.

Εγώ μέσα σε αυτή τη μία εβδομάδα είχα την ευκαιρία να ζωγραφίσω κάποιους πίνακες και να γράψω μουσική. Το #μένουμεσπίτι δείτε το σαν ευκαιρία και όχι σαν εγκλεισμό.  Θα έρθει η στιγμή που θα περάσει και αυτό.

Όλες οι ανηφόρες κάποτε τελειώνουν. Όταν φτάσουμε όμως στην κορυφή και στο τέλος της προσπάθειας, ας είμαστε πιο δυνατοί, με περισσότερη όρεξη και κυρίως πιο άνθρωποι. Εξάλλου, όπως έγραψε και ο Ελύτης στο “Άξιον Εστί’”: Πάντα, πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση