,

Νηστεία με νερό: Τι είναι ακριβώς και ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Η νηστεία με νερό έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητας στο πεδίο της διαλειμματικής νηστείας. Αυτή η νέα προσέγγιση προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα,

Νηστεία με νερό: Τι είναι ακριβώς και ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Η νηστεία με νερό έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητας στο πεδίο της διαλειμματικής νηστείας. Αυτή η νέα προσέγγιση προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία, αν και κάποιοι φυσιοθεραπευτές ισχυρίζονται ότι έχει άμεσα οφέλη.

Τι είναι ακριβώς η νηστεία νερού;

Είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε τι είναι ακριβώς η νηστεία με νερό. Είναι η απόλυτη απουσία όλων των συστατικών εκτός από νερό σε ένα περιβάλλον απόλυτης ξεκούρασης. Η ιδέα πίσω από την απόλυτη ξεκούραση είναι ότι το σώμα δεν θα χρειάζεται με αυτό τον τρόπο θερμίδες.

Advertisment

Ποια είναι τα οφέλη που υποστηρίζεται ότι έχει η νηστεία νερού;

Ο κυριότερος λόγος που ο κόσμος αποφασίζει να ακολουθήσει νηστεία νερού είναι φυσικά η προσδοκία για απώλεια βάρους. Αναζητούν έναν άμεσο τρόπο να χάσουν βάρος με ένα απλό εργαλείο.

Ορισμένοι την ακολουθούν επειδή ελπίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, όσα δηλαδή περιλαμβάνουν και το περίσσιο βάρος. Και φυσικά υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που επιλέγουν να νηστέψουν μόνο με νερό μόνο για θρησκευτικούς λόγους ή πριν από κάποια ιατρική εξέταση.

Ποιοι είναι οι γνωστότεροι κίνδυνοι της νηστείας με νερό;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονες για να γνωρίζει πως όταν καταναλώνουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από νερό, θα εμφανίσουμε ορισμένα προβλήματα. Το φαγητό άλλωστε είναι το βασικό καύσιμο.

Advertisment

Μια νηστεία νερού που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες θέτει το σώμα μας σε σοβαρό κίνδυνο, ακόμα και θάνατο. Η καρδιακή λειτουργία αλλάζει, η ηλεκτρική ροή διαταράσσεται και το άτομο οδηγείται σε θανάσιμες καρδιακές αρρυθμίες.
Επιπλέον, η νηστεία με νερό μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στη λειτουργία των νεφρών και προκαλεί θρεπτικές ελλείψεις. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν την λιποθυμία, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση (λόγω του χαμηλού σακχάρου στο αίμα) και στις γυναίκες, μεταβολές στα επίπεδα ορμονών.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο με τη νηστεία νερού: Καθώς είναι αυτό-επιβαλλόμενη, όταν το άτομο επιστρέφει στη διατροφή, το πιθανότερο είναι ότι ξαναπάρει το βάρος που έχασε, ίσως και λίγο περισσότερο, κάτι που θα επιβαρύνει μακροχρόνια τον μεταβολισμό σας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.britannica.com/topic/fasting

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/preparing-for-a-colonoscopy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11416824

https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29455546/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24707675

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση