, , , ,

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της νόσου και πώς συνδέεται με το στρες

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της νόσου και πώς συνδέεται με το στρες

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.

Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια μη μεταδοτική δερματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Λόγω της δυσάρεστης εμφάνισής της, η συχνά συνοδεύεται από στίγμα.

Advertisment

Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι: «Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική», «Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε» και «Αντιμετώπισε την ψωρίαση σοβαρά». Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι αιτίες της και πώς σχετίζεται με το στρες;

Η ψωρίαση δεν οφείλεται σχεδόν ποτέ σε μία αιτία, αλλά είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Δυστυχώς, δεν έχει προσδιοριστεί απολύτως η αιτιολογία της. Εντούτοις, οι πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι είναι αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το δέρμα στις περιπτώσεις της ψωρίασης αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό δέρμα, ακόμα και 7 φορές γρηγορότερα.

Advertisment

Επιπλέον, η γενετική προδιάθεση (δηλαδή κληρονομικότητα) φαίνεται να έχει μερίδιο ευθύνης ως προς την εμφάνιση της νόσου. Όμως, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, αφού εμφανίζεται και σε άτομα που κανένας συγγενής δεν είχε εμφανίσει.

Εκτός από την κληρονομικότητα, άλλες αιτίες σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η στρεπτοκοκκική λοίμωξη, ορμονικές ανισορροπίες και κάποια φάρμακα, όπως το αντικαταθλιπτικό λίθιο που μπορεί να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα φάρμακα. ‘Όμως, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ένας βασικός παράγοντας, τουλάχιστον επιδείνωσης και έξαρσης της νόσου, είναι το άγχος και το στρες. Μια τέτοια σχέση καταλήγει σε ένα φαύλο κύκλο στρες και εξάρσεων.

Ψωρίαση και θεραπευτικές επιλογές

Η ψωρίαση πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που προκαλεί έντονη φαγούρα και συχνά πόνο και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα άβολη κατάσταση για το άτομο που την εμφανίζει. Κάποιες φορές είναι ορατή στους άλλους και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και θλίψη στα άτομα για το πώς φαίνονται στους γύρω τους. Με αυτό τον τρόπο, επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια η συνολική ψυχική ευεξία.

Ο γιατρός όμως μπορεί να προσφέρει θεραπευτικές επιλογές. Ανάμεσα σε αυτές: τοπικά κορτικοστεροειδή, συνδυασμό καλσιποτριόλης/βηταμεθασόνης, τοπικά ρετινοειδή και ανάλογα βιταμίνης D. Κάποιοι ασθενείς ακολουθούν και χορήγηση φαρμάκων από στόματος για τις εξάρσεις.

Επίσης, υπάρχει η επιλογή της φωτοθεραπείας, κατά την οποία υπεριώδεις ακτίνες αντιμετωπίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της ψωρίασης. Ως προς το στρες, το οποίο είναι κύριος παράγοντας επιδείνωσης της νόσου, η καλύτερη λύση είναι η εύρεση κατάλληλης ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης και συμβουλευτικής διαχείρισης κρίσεων και στρεσογόνων καταστάσεων.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από omned.gr και sansimera

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση