,

7 λιγότερο γνωστά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχουμε μετατόπιση σπονδύλου

Η σπονδυλολίσθηση είναι η μετατόπιση ενός σπονδύλου πάνω από έναν άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ο αυλός, ο οποίος σχηματίζεται στο πίσω μέρος των σπονδύλων,

7 λιγότερο γνωστά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχουμε μετατόπιση σπονδύλου

Η σπονδυλολίσθηση είναι η μετατόπιση ενός σπονδύλου πάνω από έναν άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ο αυλός, ο οποίος σχηματίζεται στο πίσω μέρος των σπονδύλων, να στενεύει πολύ στο σημείο της ολίσθησης και να πιέζει τα νεύρα, προκαλώντας σπονδυλική στένωση.

Το πρόβλημα της σπονδυλολίσθησης πολλές φορές κάνει την εμφάνισή του από την εφηβεία, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς ζητούν τελικά βοήθεια σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το κύριο σύμπτωμά της είναι η έντονη οσφυαλγία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν πονάμε στην πλάτη ή στη μέση, αποδεικνύει ότι έχουμε μετατόπιση σπονδύλου. Εντούτοις, εκτός από την οσφυαλγία, πολλές φορές εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, τα οποία είτε δεν προσέχουμε, είτε δεν συσχετίζουμε με το πρόβλημα. Ποια είναι αυτά;

Advertisment

7 λιγότερο γνωστά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχουμε μετατόπιση σπονδύλου

1. Πόνος στο χέρι ή στο πόδι

Καθώς ο δίσκος μπορεί να γλιστρήσει σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, ο πόνος επηρεάζει κι άλλα μέρη του σώματος –όχι μόνο τη μέση. Ανάλογα το σημείο, μπορεί να νιώθετε πόνο στο χέρι ή στο πόδι.

2. Η μία πλευρά του σώματος είναι κρύα

Όταν έχουν ερεθιστεί τα νεύρα, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε αίσθηση καύσου, μούδιασμα, οξύ πόνο ή μια περίεργη αίσθηση, σαν να κρυώνει το ένα μέρος του σώματος.

3. Μούδιασμα στα χέρια

Η μετατόπιση σπονδύλου δεν περιλαμβάνει μόνο πόνο. Καθώς επηρεάζονται και τα νεύρα, μπορεί να επηρεαστούν και τα σήματα που δέχεται και στέλνει ο εγκέφαλος. Τα συμπτώματα μπορούν να μαρτυρήσουν και σε ποιο σημείο στης σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται το πρόβλημα. Αν για παράδειγμα τα χέρια σας μουδιάζουν όταν πληκτρολογείτε, μπορεί να σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον αυχένα.

Advertisment

4. Αδυναμία στα πόδια

Οι νευρικές οδοί που διατρέχουν τον νωτιαίο μυελό συνεχίζουν μέχρι τα πόδια, γι’ αυτό και η σοβαρή πίεσή τους μπορεί να επηρεάσει τα πόδια σας, προκαλώντας αδυναμία ή ανισορροπία.

5. Πόνος στα πέλματα

Αν το πρόβλημα εντοπίζεται χαμηλά στη σπονδυλική στήλη, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε ισχιαλγία. Μαζί με τον πόνο που θα ταξιδεύει σε όλο το πόδι, θα χάσετε πιθανότατα και την αίσθηση στα πόδια ή στα δάχτυλα των ποδιών.

6. Πόνος όταν γελάμε ή βήχουμε

Το γέλιο υποτίθεται ότι είναι το καλύτερο γιατρικό – εκτός αν έχετε μετατόπιση σπονδύλου. Ο βήχας, το γέλιο ή το φτέρνισμα ασκούν πίεση στην κοιλιά, η οποία συνδέεται και πιέζει τη μέση μας. Έτσι, αν πονάτε όταν γελάτε, βήχετε ή φτερνίζεστε μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μετατόπιση σπονδύλου.

7. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ξεκουραζόμαστε

Μπορεί να φαντάζεστε ότι σηκώνοντας κάτι βαρύ θα πονά πολύ, αν έχετε μετατόπιση σπονδύλου. Αλλά τελικά όταν κάθεστε ή όταν σκύβετε, συνειδητοποιείτε ότι πονάτε περισσότερο.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου – Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279472/

https://www.readersdigest.ca/health/conditions/signs-of-a-herniated-disc/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας
Ωχρά κηλίδα: Τί είναι, τα συμπτώματα και ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψή της
Νέες θεραπείες καταπολεμούν αποτελεσματικά ακόμα και τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού
14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση