,

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πλανήτες ίσως να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα

Ερευνητές από την Ιαπωνία υποστηρίζουν για πρώτη φορά ότι είναι πιθανό ένας πλανήτης να βρίσκεται σε τροχιά όχι μόνο γύρω από ένα άστρο, αλλά

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ίσως πλανήτες να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα

Ερευνητές από την Ιαπωνία υποστηρίζουν για πρώτη φορά ότι είναι πιθανό ένας πλανήτης να βρίσκεται σε τροχιά όχι μόνο γύρω από ένα άστρο, αλλά και γύρω από μια μαύρη τρύπα. Μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι μπορεί χιλιάδες πλανήτες να περιστρέφονται γύρω από μεγάλες μαύρες τρύπες.

Ο καθηγητής Κεΐτσι Γουάντα από το Πανεπιστήμιο Καγκοσίμα δήλωσε για τα ευρήματα: «Με τις κατάλληλες συνθήκες, οι πλανήτες μπορεί να σχηματιστούν ακόμη και σε ακραία περιβάλλοντα, όπως γύρω από μια μαύρη τρύπα».

Advertisment

Η κυρίαρχη θεωρία περιγράφει ότι οι πλανήτες σχηματίζονται από σκόνη και από υλικά που βρίσκονται σε ένα πρωτοπλανητικό δίσκο πέριξ κάποιου νεαρού άστρου. Τα νεαρά άστρα όμως δεν είναι τα μόνα σώματα στο σύμπαν που διαθέτουν τέτοιους δίσκους γύρω τους. Και οι μαύρες τρύπες έχει αποδειχτεί ότι κρύβουν πολλά μυστικά που ακόμα εμείς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε.

Γι’ αυτό και οι Ιάπωνες ερευνητές εστίασαν σε τέτοιους δίσκους γύρω από μαύρες τρύπες στο κέντρο ενεργών γαλαξιακών πυρήνων που λέγονται κβάζαρ. Ορισμένες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες υλικών, οι οποίες περιφέρονται γύρω από τη μορφή ενός δίσκου με μεγάλη πυκνότητα και βάρος. Ένας τέτοιος δίσκος μπορεί να έχει εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου.

Ο καθηγητής Εϊχίρο Κοκούμπο από το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο Ιαπωνίας ανέφερε «Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες πλανήτες με μάζα δεκαπλάσια της Γης είναι δυνατό να σχηματισθούν σε απόσταση περίπου δέκα ετών φωτός από μια μαύρη τρύπα. Συνεπώς, γύρω από τις μαύρες τρύπες είναι πιθανό να υπάρχουν πλανητικά συστήματα σε εκπληκτική κλίμακα».

Advertisment

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιστημονικές τεχνικές που να επιτρέπουν την ανίχνευση πλανητών γύρω από μαύρες τρύπες, ώστε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή τους. Οι Ιάπωνες ερευνητές όμως είναι βέβαιοι ότι αυτή η επαναστατική τους μελέτη ανοίγει το δρόμο για ένα νέο πεδίο αστρονομίας, που στο παρελθόν οι αστρονόμοι δεν είχαν καν φανταστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση