,

Κανείς δεν σας αναγκάζει να θυμώνετε. Είναι δική σας επιλογή το πώς θα διαχειριστείτε την οργή

Ο θυμός είναι παντού γύρω μας, με τη μορφή της οργής. Οδική οργή, οργή στη δουλειά, οργή με τον σύντροφό μας, οργή στην επικοινωνία

Κανείς δεν σας αναγκάζει να θυμώνετε. Είναι δική σας επιλογή το πώς θα διαχειριστείτε την οργή

Ο θυμός είναι παντού γύρω μας, με τη μορφή της οργής. Οδική οργή, οργή στη δουλειά, οργή με τον σύντροφό μας, οργή στην επικοινωνία μας. Έτσι, τι μπορούμε να κάνουμε όταν βρεθούμε σε μια κατάσταση που ξαφνικά βγαίνει εκτός ελέγχου;

Φυσικά, μερικοί άνθρωποι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τη σύγκρουση. Αποφεύγουν καταστάσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να διαχειριστούν και ίσως να αλλάξουν ή να διεκδικήσουν και καταλήγουν να συμβιβάζονται προκειμένου να μη χρειαστεί να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο.

Advertisment

Ο θυμός δεν είναι εύκολο συναίσθημα για να το διαχειριστεί κανείς, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης τον οποίο επιστρατεύουμε όταν δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και είμαστε απογοητευμένοι από τις περιστάσεις και τους γύρω μας. Μερικές φορές δεν προέρχεται από πουθενά και μπορεί να προκαλεί έκπληξη τόσο σε εμάς όσο και στους άλλους. Ο θυμός είναι μια φυσιολογική υγιής αντίδραση, αλλά για εκείνους που αιφνιδιάστηκαν από ένα ξέσπασμα θυμού μπορεί να αποτελέσει ένα σημάδι για να κρατήσουν μια απόσταση ασφαλείας.

Ίσως αισθανόμαστε απειλή για τον εαυτό μας από τους άλλους ανθρώπους ή τις καταστάσεις και η έκφραση του θυμού είναι ένας τρόπος να πούμε «φτάνει πια». Ο θυμός μπορεί να μας επιτρέψει να αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει χρόνος για μια προσεκτική και τεκμηριωμένη ανάλυση της κατάστασης.

Μπορεί να μας παρακινήσει να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να επιτύχουμε τους στόχους μας, και να απομακρύνουμε τις απειλές, αλλά ο ανεπίλυτος θυμός μπορεί να μας αποδυναμώσει. Ο θυμός, επίσης, μειώνει τα επίπεδα ανοχής μας στον πόνο, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ευαίσθητοι κι επιρρεπείς σε αυτόν.

Advertisment

Η διαχείριση του θυμού μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για αρκετούς από εμάς και η δική μας αντιμετώπισή στην οργή κάποιου άλλου σχετίζεται με τα βιώματα που έχουμε αποκτήσει από την οικογένεια μας σχετικά με τη διαχείριση της οργής. Για παράδειγμα, αν τρομάζατε ως παιδί από ξεσπάσματα θυμού, είναι πιθανό να αισθάνεστε φοβισμένοι, όταν κάποιος είναι θυμωμένος.

Εάν στην οικογένειά σας μερικές φορές φώναζαν ο ένας στον άλλο και στη συνέχεια το ξεχνούσαν και προχωρούσαν, είναι πιθανό να αισθάνεστε αρκετά άνετα με το θυμό. Αν ο θυμός εκφραζόταν σπάνια στην οικογένειά σας, είναι πιθανό να αισθάνεστε σύγχυση σε περιστατικά θυμού που βιώνετε ως ενήλικας.

Συμβουλές διαχείρισης θυμού

• Προσπαθήστε να διακρίνετε τον θυμό σε παλινδρομικό και σε πρόσκαιρο. Εάν είστε θυμωμένοι με κάποιον για περισσότερο από 20 λεπτά, είναι πολύ πιθανό να πυροδότησε την αντίδρασή σας κάτι που σας συνέβη στο παρελθόν, ίσως και άσχετο με το τωρινό συμβάν.

• Σκεφτείτε το πρόσωπο με το οποίο είστε θυμωμένοι. Θα εξακολουθήσετε να είστε θυμωμένοι μαζί τους σε μια ώρα, αύριο ή την επόμενη εβδομάδα; Αν όχι, γιατί να καταστρέψετε την ημέρα του και τη δική σας;

• Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και ηρεμήστε. Μπορείτε επιπλέον να μετρήσετε μέχρι το δέκα. Προσπαθήσετε να θέσετε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο και να σκεφτείτε λογικά.

• Αν είστε ακόμα θυμωμένος, δοκιμάστε να ασκηθείτε. Η άσκηση θα χρησιμεύσει ως μια απελευθέρωση για τα συναισθήματά σας, και να διεγείρει την παραγωγή των ενδορφινών, που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Αν αυτό δεν αποτελεί επιλογή, βρείτε ένα μέρος, όπου μπορείτε να «φωνάξετε» το θυμό σας, ή να καλέσετε έναν φίλο για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα αρνητικά συναισθήματά σας.

• Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας ακόμη τρόπος διαχείρισης του θυμού και των διαπροσωπικών συγκρούσεων, ο οποίος είναι ακόμα πιο παραγωγικός και χρήσιμος– η πρόληψη. Ο θυμός και η επακόλουθη σύγκρουση στο χώρο εργασίας μπορεί συχνά να αποτραπεί πριν ξεκινήσει, με τη χρήση της καλής, δυναμικής επικοινωνίας.

Θυμηθείτε: Κανείς δεν σας αναγκάζει να θυμώνετε. Είναι δική σας επιλογή το πώς θα το διαχειριστείτε. Είναι βέβαιο ότι θα αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι αν έχετε διαχειριστεί το θυμό σας αποτελεσματικά και συγχωρήσετε αυτόν που σας εκνεύρισε, αντί να αφήσετε το θυμό να σας κυριεύσει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα
Στην τελική... δεν πειράζει να μην είμαστε τέλειοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση