, ,

Καταγράφηκε για πρώτη φορά το «τραγούδι» του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια ηλιακής καταιγίδας

Δεδομένα από την διαστημική αποστολή του Cluster II του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) καταγράφουν για πρώτη φορά το απόκοσμο «τραγούδι» από το μαγνητικό πεδίο

Καταγράφηκε για πρώτη φορά το «τραγούδι» του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια ηλιακής καταιγίδας

Δεδομένα από την διαστημική αποστολή του Cluster II του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) καταγράφουν για πρώτη φορά το απόκοσμο «τραγούδι» από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Ο ήχος προέρχεται από τα κύματα που παρήχθησαν από το μαγνητικό πεδίο της Γης λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας. Η καταιγίδα αυτή είναι ουσιαστικά η έκρηξη ηλεκτρικά φορτισμένων μορίων από την ατμόσφαιρα του ήλιου. Η καταγραφή του ηχητικού αποσπάσματος έγινε δυνατή χάρη στους 4 ερευνητικούς δορυφόρους της αποστολής Cluster II του ESA – οι οποίοι παραμένουν σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και στέλνουν στοιχεία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες στους ερευνητές πίσω στην Γη.

Advertisment

Ως μέρος της τροχιάς τους, τα διαστημικά σκάφη περνούν από την πρώτη περιοχή που συναντούν και τα μόρια όταν μια ηλιακή καταιγίδα χτυπά τον πλανήτη μας. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι κατά τα πρώτα χρόνια της αποστολής, από το 2001 έως το 2005, το διαστημικό σκάφος ήταν παρόν σε έξι τέτοιες συγκρούσεις (ηλιακής καταιγίδας – Γης) και κατέγραψε τα κύματα που παρήχθησαν.

Η νέα ανάλυση αποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η περιοχή εκείνη απελευθερώνει μαγνητικά κύματα πολύ πιο περίπλοκα από αυτά που πιστεύαμε. Όταν αυτές οι συχνότητες των μαγνητικών πεδίων μεταμορφώνονται σε ακουστικά σήματα, γεννούν ένα απόκοσμο τραγούδι που θυμίζουν λίγο τα ηχητικά εφέ ενός soundtrack ταινίας επιστημονικής φαντασίας παρά ένα φυσικό φαινόμενο.

Πάντως, οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια δηλώσει ανήσυχοι για τις επιδράσεις που έχουν οι ηλιακές καταιγίδες στη Γη και συγκεκριμένα για τις εκτεταμένες ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν σε υποδομές, διαστημικά οχήματα ή ακόμη και ολόκληρα ηλεκτρικά δίκτυα. Για παράδειγμα, το 2011 Αμερικάνοι επιστήμονες είχαν υπολογίσει ότι μια ολέθρια ηλιακή καταιγίδα, όπως αυτή που χτύπησε τον πλανήτη μας το 1859, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές μέχρι και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Advertisment

Παρά τις ανησυχίες όμως των ειδικών, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο άκρως ενδιαφέρον, αλλά βοηθά και τους επιστήμονες να κατανοήσουν βαθύτερα τις λεπτομέρειες θεμελιωδών μαγνητικών αλληλεπιδράσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλο το σύμπαν.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://phys.org/news/2019-11-earth-magnetic-song-solar-storm.html?

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση