,

Ποιες Ευρωπαϊκές πόλεις δαπανούν την περισσότερη ενέργεια για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό – Η θέση της Αθήνας

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια φουσκώνουν κατά χιλιάδες ευρώ τους λογαριασμούς ενέργειας του κάθε κράτους, επηρεάζοντας άμεσα και το περιβάλλον.

Ποιες Ευρωπαϊκές πόλεις δαπανούν την περισσότερη ενέργεια για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό - Η θέση της Αθήνας

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται συνεχώς όσον αφορά στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Φέτος είναι άκρως εορταστική και λαμπερή. Η πλατεία Συντάγματος παραμένει το κεντρικότερο σημείο με το δέντρο να δεσπόζει στη μέση της και φώτα να πλημμυρίζουν δρόμους και καταστήματα.

Όμως, σας πέρασε ποτέ από το νου πόση ενέργεια χρειάζεται για να τροφοδοτηθεί όλος αυτός ο εκθαμβωτικός στολισμός; Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια φουσκώνουν κατά χιλιάδες ευρώ τους λογαριασμούς ενέργειας του κάθε κράτους, τονίζοντας ότι ο φωτισμός των σπιτιών μας για την εορταστική περίοδο μπορεί να είναι επιζήμιος τόσο για το πορτοφόλι μας όσο και για το περιβάλλον.

Advertisment

Έχοντας επίγνωση αυτού του αντίκτυπου, ειδικοί σε αυτό τον τομέα προσπάθησαν να συγκρίνουν τη φωτεινή απόδοση μιας πόλης τη νύχτα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε σύγκριση με έναν κανονικό μήνα. Μέσω της ανάλυσης νυχτερινών δορυφορικών δεδομένων από τη NASA, η Uswitch αποκαλύπτει ποιες ευρωπαϊκές πόλεις χρησιμοποιούν την περισσότερη ενέργεια για να φωτιστούν για τα Χριστούγεννα.

Η ευρωπαϊκή πόλη που χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό είναι το Μιλάνο. Η μοντέρνα πόλη της βόρειας Ιταλίας λάμπει κατά 69,25% περισσότερο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου από ό,τι κατά τον προ-εορταστικό μήνα Οκτώβριο.

Οι δρόμοι του Μιλάνου φωτίζονται για την περίοδο των Χριστουγέννων, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να συνεχίζονται μέχρι και τον Ιανουάριο. Αλλά ο Δεκέμβριος δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα – είναι επίσης η εποχή που γιορτάζεται ο προστάτης άγιος της πόλης, ο Sant’Ambrogio. Μεταξύ 5-7 Δεκεμβρίου, οι δρόμοι του Μιλάνου φιλοξενούν τη γιορτή – γεγονός που ίσως συμβάλλει στην υψηλότερη δαπάνη φωτεινής ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Advertisment

Ακολουθούν η Κωνσταντινούπολη, η Λουμπλιάνα (Σλοβενία), η Στοκχόλμη (Σουηδία) και το Όσλο της Νορβηγίας. Στην 6η θέση ακολουθεί η Φρανκφούρτη (Γερμανία), το Δουβλίνο της Ιρλανδίας και το Άμστερνταμ (Ολλανδία).

Στην 9η θέση βρίσκουμε την Αθήνα με επιπλέον 33,65% φωτεινή ενέργεια κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο μεγάλο γεγονός όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην πραγματικότητα, με 108,01 νανοβατ φωτός, η Αθήνα παράγει στην πραγματικότητα την περισσότερη φωτεινή ενέργεια τον Δεκέμβριο από όλες τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις. Τη 10αδα κλείνει η πρωτεύουσα της Ανδόρρας, Andorra la Vella.

Και ποιες είναι οι χώρες που δαπανούν τη λιγότερη ενέργεια για τον Χριστουγεννιάτικο φωτισμό; Η πόλη του Λουξεμβούργου αποδείχθηκε η πιο ενεργειακά αποδοτική ευρωπαϊκή τοποθεσία, όπου η παραγωγή φωτός μειώθηκε κατά 9,58% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί το ετήσιο φεστιβάλ Winterlights μεταξύ των μέσων Νοεμβρίου και των αρχών Ιανουαρίου, το Λουξεμβούργο φαίνεται να φωτίζεται λιγότερο την εορταστική περίοδο από ό,τι τον Οκτώβριο. Η μείωση των φορέων εκμετάλλευσης πανηγυριών, τα λιγότερα σαλέ και η γενική μείωση των εορταστικών εκδηλώσεων θα μπορούσαν να έχουν μειώσει τους αριθμούς.

Ακολουθούν το Αμβούργο (Γερμανία), η Μπρατισλάβα (Σλοβακία), η Βιέννη (Αυστρία), το Chișinău της Μολδαβίας, το Λονδίνο, το Ελσίνκι (Φινλανδία), η Κοπεγχάγη (Δανία), το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και τελευταία είναι το Παρίσι της Γαλλίας.

Πώς όμως μπορούμε κι εμείς να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο στολισμό του σπιτιού μας; . Είναι σημαντικό να έχουμε σβηστά τα φωτάκια κατά τη διάρκεια της μέρας, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά στο φως του ήλιου. Επίσης, και για την ασφάλειά μας, είναι απαραίτητο να τα βγάζουμε από την πρίζα πριν πέσουμε για ύπνο.

Επίσης, μπορούμε να επιλέγουμε λαμπτήρες LED που καταναλώνουν 80-90% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Τέλος, τσεκάρουμε τον δείκτη ενεργειακής κατανάλωσης στα φωτάκια που θέλουμε να αγοράσουμε. Όλα τα φώτα δεν καίνει το ίδιο.

Πηγή:

www.uswitch.com/gas-electricity/guides/EU-cities-that-use-the-most-energy-for-christmas-lights

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Coolcationing»: Θα διώξουν τον τουρισμό από τη Μεσόγειο οι καύσωνες; Έλληνας επιστήμονας εξηγεί
ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα
Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση