Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία θα κατανεμηθούν άνισα και τα παιδιά θα επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Η έκθεση συνέκρινε τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων σε σχέση με δύο σενάρια: στο πρώτο, ο κόσμος ακολουθεί τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και στο δεύτερο η ανθρωπότητα δεν προχωρά σε καμία προσπάθεια αλλαγής των συνθηκών.
Advertisment
Η αναφορά δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα (COP25). Η αποτυχία να περιορίσουμε τις εκπομπές άνθρακα θα οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας που θα προκαλούνται από μολυσματικές ασθένειες, από την επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την αύξηση των θερμοκρασιών και τον υποσιτισμό.
Οι συντάκτες της έρευνας μάλιστα τονίζουν: «Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, με αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα ζήσει σε έναν κόσμο πιο θερμό κατά 4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο τα επόμενα 71 χρόνια, κάτι που θα απειλήσει την υγεία του σε όλα τα στάδια της ζωής του».
Αυτό φυσικά εξηγείται από το γεγονός ότι το σώμα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης σε ασθένειες και ρύπους. Αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία τους παραμένουν έως την ενηλικίωση και διαρκούν για όλη τη ζωή. Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτά τα συμπεράσματα μετρώντας 41 δείκτες –κλειδιά και σε συνεργασία με 35 θεσμούς, ανάμεσά τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την Παγκόσμια Τράπεζα και πανεπιστήμια.
Advertisment
Η έκθεση προειδοποιεί: ««Σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας του και μέχρι την ενηλικίωσή του, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα εισπνέει πιο τοξικό αέρα, εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, ο οποίος θα επιδεινώνεται από την άνοδο της θερμοκρασίας». Αυτός ο αέρας αποδεικνύεται ιδιαίτερα βλαπτικός για τους πνεύμονες των παιδιών οι οποίοι αναπτύσσονται ακόμα. Οι συνέπειες είναι μείωση της πνευμονικής λειτουργίας, επιδείνωση του άσθματος και αυξημένος κίνδυνος καρδιακής κρίσης και εγκεφαλικών.
Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, θα αυξάνονται και οι φονικές πυρκαγιές και τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε αυτές. Ο καπνός αυτός είναι ακόμα πιο καταστροφικός για τους ανθρώπινους πνεύμονες. Εκτός όμως από την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι ερευνητές ανησυχούν για ένα φαινόμενο που ήδη υφίσταται και αναπτύσσεται: εκείνο της ανάπτυξης βακτηρίων που ευθύνονται για διαρροϊκές ασθένειες ή της χολέρας, καθώς και στην εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν μολύνσεις.
Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι θα υπάρξουν ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα υποσιτισμού τα οποία θα είναι αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας και θα οφείλονται στη μείωση των σοδειών και επομένως στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών στα προϊόντα διατροφής.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.pnas.org/content/115/31/7901
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32596-6/fulltext
[/toggle]