, ,

Έρευνα: Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων

Η περίσσεια κοιλιακού λίπους είναι αρκετά συχνή σε άτομα με υψηλό ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα.

Έρευνα: Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων

Η περίσσεια κοιλιακού λίπους είναι αρκετά συχνή σε άτομα με υψηλό ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή έρευνα.

Η έρευνα, η οποία ονομάστηκε EUROASPIRE V, αφορούσε την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων και του διαβήτη. Αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιολογίας. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων είχαν περίσσεια κοιλιακού λίπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι:

Advertisment

– Μόνο το 47% όσων λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση έφταναν τον στόχο των κάτω από 140/90 χιλιοστόμετρα υδραργύρου ή κάτω από 140/85 για όσους ανέφεραν την ύπαρξη διαβήτη

– Ανάμεσα στα άτομα που χρησιμοποιούσαν αγωγή μείωσης των λιπιδίων, μόνο το 43% είχαν φτάσει το στόχο (κάτω από 2.5 χιλιοστομοριογράμματα ανά λίτρο).

– Πολλοί από αυτούς που δεν λάμβαναν κάποια από τις δύο θεραπείες εμφάνιζαν αυτές τις παθήσεις.

Advertisment

– Μόνο το 65% των ατόμων που λάμβαναν θεραπεία για διαβήτη τύπου 2 είχαν φτάσει τον επιθυμητό στόχο.

«Η μελέτη», λέει η Kornelia Kotseva, καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου «δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων έχουν ανθυγιεινές συνήθειες και ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, λιπίδια και διαβήτη».

Υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

78 φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας από 16, κυρίως Ευρωπαϊκές, χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα που διεξήχθη το 2017 – 2018. Οι συμμετέχοντες ήταν κάτω των 80 ετών και δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας καρδιακής νόσου ή άλλων παθήσεων, αποτέλεσμα αθηροσκλήρωσης.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις έδειξαν ότι είχαν υψηλό ποσοστό ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων εξαιτίας: της αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης ή του διαβήτη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά δεδομένα για να εντοπίσουν εκείνους που ήταν κατάλληλοι για την έρευνα και τους προσκάλεσαν για συνέντευξη και κλινική εξέταση.

Οι συνεντευκτές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους, την άσκηση, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής. Η ανάλυση περιελάμβανε συνολικά 2.759 άτομα. Από αυτά:

– 64% παρουσίαζαν κεντρική παχυσαρκία, η οποία αποτελεί δείκτη περίσσειας κοιλιακού λίπους

– 37% βρίσκονταν στην κατηγορία των υπέρβαρων

– 18% ήταν καπνιστές

– 36% έφταναν τον συνιστώμενο χρόνο σωματικής άσκησης τουλάχιστον 30 λεπτά για 5 μέρες την εβδομάδα.

Η ιατρική κοινότητα χρειάζεται να εστιάσει περισσότερο στην πρόληψη

Η κύρια ερευνήτρια, Kornelia Kotseva, επισημαίνει την ανάγκη προληπτικών μέτρων από πλευράς ιατρών. Χρειάζεται να εστιάζουν και πέρα από τους παράγοντες που συνήθως εξετάζουν και να «διερευνούν πάντα το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή, τη σωματική έλλειψη δραστηριότητας, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τον διαβήτη», τονίζει.

Οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται να λάβουν θεραπεία. Μπορεί να επισκεφθούν το γιατρό τους για τον διαβήτη και να μη γνωρίζουν ότι έχουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι γιατροί, από την άλλη, δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στον δείκτη μάζας σώματος. Ακόμα κι αν αυτός είναι φυσιολογικός, δεν σημαίνει πως υπάρχει και φυσιολογική κατανομή λίπους στο σώμα. Είναι σημαντικό να αξιολογείται επίσης η κεντρική παχυσαρκία, το κοιλιακό και σπλαγχνικό λίπος.

Πηγή: www.eurekalert.org/pub_releases/2018-12/esoc-nto120418.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση