Όλοι γνωρίζουμε ότι το στρες ξεκινά στο νου μας και κυριεύει το σώμα μας. Όταν αγχωνόμαστε, τείνουμε να συσσωρεύουμε ένταση, το σώμα μας σφίγγεται και οι μύες μας συσπώνται. Υπάρχουν δύο περιοχές του σώματος, όπου το στρες έχει σοβαρές επιδράσεις: στον αυχένα/ ώμους και στους γοφούς. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές για να καταπολεμήσουμε και να απελευθερώσουμε την ένταση.
Πώς να απελευθερώσουμε το στρες από τον αυχένα και τους ώμους
Ο αυχένας και οι ώμοι συσσωρεύουν το μεγαλύτερο μέρος του στρες – στρες που προκαλείται από σκέψεις για το μέλλον (π.χ. στρες για κάτι που δεν έχει συμβεί ή μας ανησυχεί για κάτι που θα συμβεί).
Advertisment
Συνήθως είναι κάτι που επιμένει και συσσωρεύεται με τον καιρό. Αυτό το είδος στρες καταλήγει σε πονοκεφάλους, κακή στάση του σώματος και κόπωση. Επίσης, ο τρόπος που στεκόμαστε και κινούμαστε, που βλέπουμε το κινητό μας, μεταφέρουμε σακούλες ή κοιμόμαστε μπορεί να αυξήσει την ένταση στους ώμους και στον αυχένα. Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στρες σε αυτή την περιοχή του σώματος;
1. Μασάζ
Το μασάζ είναι εκπληκτικός τρόπος ανακούφισης από το στρες, μειώνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος και μειώνει τον πόνο.
2. Διατάσεις
Μπορούμε να κάνουμε αργές διατάσεις στον αυχένα κινώντας κυκλικά από τη μία έως την άλλη πλευρά με το κεφάλι. Επίσης, να θυμάστε να τραβάτε προς τα πίσω τους ώμους σας κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Advertisment
3. Πάγος και θερμότητα
Εναλλάξτε μια παγοκύστη με μια θερμαντική κομπρέσα ώστε να χαλαρώσουν οι μύες στον αυχένα και στους ώμους.
Πώς να απελευθερώσουμε το στρες από τους γοφούς μας
Τέλος, οι γοφοί μας μεταφέρουν αρκετά μεγάλο ποσοστό του στρες. Είναι μία από τις περιοχές όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη σύνδεση. Οι γοφοί κάνουν τόση πολύ δουλειά, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Αν στεκόμαστε και καθόμαστε για πολλές ώρες, οι γοφοί σφίγγονται. Το ψυχικό στρες μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους γοφούς. Μάλιστα οι γοφοί προκαλούν οσφυαλγία και μειώνουν την επίδοσή μας. Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στρες στους γοφούς;
1. Διατάσεις
Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να κάνετε διατάσεις κάθε μέρα – ακόμα και 10 ή 15 λεπτά – μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο ποσοστό της έντασης που συσσωρεύουν οι μύες. Εστιάστε ιδιαίτερα στους καμπτήρες, στους τετρακέφαλους και στους ιγνυακούς τένοντες.
2. Χρησιμοποιείστε ειδικό κύλινδρο γυμναστικής
Πρόκειται για έναν εξοπλισμό κυρίως πιλάτες. Προσεκτικά μπορείτε να τον περάσετε πάνω από τις επηρεαζόμενες περιοχές των γοφών και αργά αλλά σταθερά να απελευθερώσετε την ένταση.
3. Αναστροφή ποδιών
Τέλος, ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια να ακουμπούν ψηλά στον τοίχο. Αυτή η στάση επιτρέπει στην βαρύτητα να κατευθύνει το αίμα προς τους γοφούς και να ανακουφίσει εν μέρει τα πόδια και την περιοχή.
Jason Williams, personal trainer, δάσκαλος διαλογισμού