Η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 103% σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο  εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο σto ανώτατο επίπεδο από την

Η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 103% σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο  εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο σto ανώτατο επίπεδο από την χρονιά που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων το 2015. Οι επιστήμονες εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι.

Η έκταση που καταστράφηκε στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη ανήλθε συνολικά σε 563 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Νοέμβριο, δηλαδή ποσοστό 103% υψηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE).

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο, λοιπόν, η συνολική αποψίλωση ανέρχεται σε 8.934 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 83% περισσότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η έκταση αυτή είναι σχεδόν το μέγεθος του Πουέρτο Ρίκο.

Η αποψίλωση συνήθως επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών στην περιοχή. Ο αριθμός για τον τελευταίο μήνα ήταν ασυνήθιστα υψηλός. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η INPE συλλέχθηκαν μέσω της βάσης δεδομένων DETER, ενός συστήματος που εκδίδει ειδοποιήσεις για πυρκαγιές και για άλλες εξελίξεις που επηρεάζουν το τροπικό δάσος. Τα στοιχεία δεν θεωρούνται επίσημα, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί.

Οι ερευνητές και οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για κάλυψη των εγκληματιών και για άρνηση βοήθειας και αυτό για προσωπικά συμφέροντα. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ευθύνονται για την αύξηση του ρυθμού αποψίλωσης.

[toggle title="Πηγές"]

www.dw.com/en/amazon-sees-alarming-rise-in-deforestation/a-51668498

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε