, , ,

Ερευνητές δημιούργησαν τεστ σάλιου που εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα

Ένα τεστ σάλιου που μπορεί να διαγνώσει νωρίτερα τον καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα που προκαλείται από HPV μπορεί στο μέλλον να σώσει

Ερευνητές δημιούργησαν τεστ σάλιου που εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα

Ένα τεστ σάλιου που μπορεί να διαγνώσει νωρίτερα τον καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα που προκαλείται από HPV μπορεί στο μέλλον να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης.

Οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο Duke στο Βόρεια Καρολίνα αποκάλυψαν ότι το τεστ ήταν 80% ακριβές στον εντοπισμό των επικίνδυνων παθήσεων. Το τεστ είναι 10λεπτο και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να εντοπίσουν νωρίς τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κινούνται με γοργό ρυθμό μέσω της σεξουαλικής επαφής του ιού HPV, ο οποίος θεωρείται ότι είναι υπεύθυνος για το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνων στόματος και λάρυγγα. Δύο άλλοι σημαντικοί επίσης παράγοντες πρόκλησης τέτοιων μορφών καρκίνου είναι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο κάπνισμα.

Η έγκαιρη διάγνωσή τους όμως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης από 50% έως 90%. Δυστυχώς όμως, συνήθως η διάγνωση γίνεται αργότερα απ’ ότι θα έπρεπε, καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε σημεία που δύσκολα κινούν υποψίες και γίνονται αντιληπτά από διάφορες κλινικές εξετάσεις.

Η δημοσίευση της μελέτης που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Molecular Diagnostics, περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία λήψης δείγματος. Το τεστ χρησιμοποιεί ένα τσιπάκι που στόχο έχει να απομονώσει μικροσωματίδια, γνωστά ως εξωσώματα, στο σάλιο.

Αυτά τα εξωσώματα είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μορίων μεταξύ καρκινικών κυττάρων και υγιών. Το τεστ αυτό έχει την ικανότητα να απομονώσει τα μεγαλύτερα σωματίδια που εντοπίζονται στο σάλιο και να διαγνώσει το DNA που αποβάλλεται από καρκινικά κύτταρα. Το ίδιο το τεστ διαρκεί μόλις 5 λεπτά και άλλα 5 λεπτά χρειάζονται για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Τώρα οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση του αίματος, των ούρων και του πλάσματος, ίσως και για τον εντοπισμό άλλων μορφών καρκίνου. Όσον αφορά στην κλινική εφαρμογή του οικονομικού αυτού τεστ, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, όμως οι ερευνητές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

[toggle title="Πηγές"]

https://jmd.amjpathol.org/article/S1525-1578(19)30395-2/fulltext

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε