Η NASA ερεύνησε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Κολούμπος» της Σαντορίνης – Τι ανακάλυψε

Η διεθνής ωκεανογραφική έρευνα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από

Η NASA ερεύνησε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Κολούμπος» της Σαντορίνης – Τι ανακάλυψε

Η διεθνής ωκεανογραφική έρευνα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενδιαφέροντα για τους επιστήμονες. Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Ο κώνος του συγκεκριμένου ηφαιστείου έχει διάμετρο βάσης 3 χιλιόμετρα και σχηματίζει κρατήρα διαμέτρου 170 μέτρων, ο οποίος υψώνεται από βάθος 504 μέτρων έως βάθος 18 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η υποθαλάσσια καλδέρα βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη του βασικού ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Η NASA ερεύνησε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Κολούμπος» της Σαντορίνης – Τι ανακάλυψε

Εκεί βρέθηκε ένα σημαντικό υδροθερμικό σύστημα, από όπου εκλύεται σχεδόν καθαρό αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Τα αμερικάνικα ρομπότ λοιπόν ανακάλυψαν νέες, άγνωστες μέχρι χθες, υδροθερμικές πηγές («καμινάδες»), γύρω από τις οποίες υπάρχουν ανθούσες κοινότητες βακτηρίων.

Η διεθνής αποστολή αποτελούνταν από 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία. Ο βασικός της στόχος ήταν να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles – AUVs), τα οποία στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Η NASA ερεύνησε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Κολούμπος» της Σαντορίνης – Τι ανακάλυψε

Οι ειδικοί έμειναν ικανοποιημένοι από τις νέες «έξυπνες» τεχνολογίες, οι οποίες δοκιμάστηκαν στον ελληνικό βυθό, αφού κατάφεραν επιτυχώς να λαμβάνουν εντολές και στη συνέχεια να τις εκτελούν με επιτυχία αυτόνομα σε ένα άγνωστο περιβάλλον όπως αυτό του Κολούμπου.

Η Παρασκευή Νομικού, η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο Κολούμπος αποτελεί ακόμα και για τη NASA ένα μοναδικό υποθαλάσσιο εργαστήριο, το οποίο διαθέτει στον πυθμένα του κρατήρα του όλες τις συνθήκες και τις μορφές ζωής που μπορεί να απαντηθούν σε άλλους πλανήτες. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία εξειδικευμένα αυτόνομα οχήματα, αλλά και ειδικά λογισμικά που επέτρεπαν αυτόνομα να εκτελούνται δειγματοληψίες στον πυθμένα του Κολούμπου».

«Το υποθαλάσσιο αυτό ηφαίστειο», πρόσθεσε, «πρέπει να παρακολουθείται σε μόνιμη βάση με μηχανήματα που θα εγκατασταθούν στον πυθμένα του, όπως παρακολουθείται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Αποτελεί πόλο έλξης επιστημονικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι Έλληνες επιστήμονες πρέπει πάντα να πρωταγωνιστούν και να συμμετέχουν σε κάθε έρευνα στον Ελλαδικό χώρο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε